Publicista iz Vogošće
VEDAD HASANOVIĆ OBJAVIO KNJIGU AFORIZAMA "METAFORE"
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 08. Apr 2021. 16:04:38
Vedad Hasanović i Haris Ćutahija, jednan od recenzenata


-Iako mi je prvi odštampani primjerak moje knjige „metaFORE“, Izdavačko grafička kuća „Planjax“ iz Tešnja dostavila 1. aprila ove godine nije se radilo prvoaprilskoj šali, kaže Vedad Hasanović, publicista iz Vogošće. Uistinu, tad se iz štampe pojavila moja knjiga aforizama. Knjiga sadrži oko 240 aforizama koje sam, u vremenu iza, pisao, a koji govore prije svega o našoj zemlji i bosanskohercegovačkoj zbilji, o svim pratećim pojavama koje nas opterećuju kao što su nacionalizam, ratovi i druge gluposti. Istina, ima i aforizama koji govore o muško-ženskim odnosima, ljubavi, seksu, o ovoj koronskoj kugi koja ljude ubija iz sekunde u sekundu. U ovu sumornu svkodnevnicu želio sam unijeti malo vedrine jer je vrlo bitno da mentalno i tjelesno budemo zdravi kako bi lakše preživjeli sve ono što nas smara i opterećuje. Malo je stupidno hvaliti svoju knjigu, ali kad mi kažu ljudi koji su u intelektualnom smislu dva-tri levela iznad mene, da je ona jako dobra, kvalitetna, kreativna, neobična i intelektualno-zajebantska, onda nemam razlog da sumnjam u nju.

Ovo vrijedno djelo recnziral su Haris Ćutahija, politički analitičar i Neven Šimić, urednik „Digitalne demokracije“ koja je objavljivala njegove aforizme. Korice knjige osmislio je Dino Dizdarević Amidža, a nesebičnu pomoć u realizaciji ovog projkta pružili su mu Alija Gluhović Brkanić, potpredsjednik Općinskog vijeća Vogošća i Edin Smajić, Načelnik Općine Vogošća.

Vrlo vješto, nekad na ozbiljan, krut i nešaljiv način, a u posljednje vrijeme češće kroz sarkazam, kroz ironiju, satiru i humor on bilježi našu svakdnevnicu. Omiljena „disciplina“ su mu aforizmi u kojma obrađuje društvenopolitičke paradokse, manjkavosti i protivrječnosti u našem društvu. Smatra da za to nije tražio posebnu inspiraciju. Život mu je, jednostavno, servirao na tacni.

„Zemlja sa rotirajućim predsjedništvom se vrti ukrug. Ipak se (o)kreće./
Od svih aparata, najveći potrošač nam je bh državni aparat./ Imamo telefone pametnije od nas. Možemo se slikati./ Sve nam je do daske. Upravo one koja fali./
Žene muškarcima prvo daju povod, a kasnije i povodac./ Stavite maske da ne pljujete dok govorite o vlasti. Možete i druge zaraziti./


Inače, Vedad Hasanović, rođen je 1986. godine u Sarajevu. Magistrirao je 2013. godine na Fakultetu poltičkih nauka i Sarajevu na temi „Uticaj etničkih identiteta na proces poslijeratne tranzicije bosanskog društva i države“. Po zanimanju je profesor sociologije, nezaposlen u struci. Aforizme i druge autorske tekstove iz oblasti kulture, sporta i društvenopolitičkih zbivanja objavljivao je na različitim portalima, prije svih na „Digitalnoj demokraciji“.