Povodom Dana grada Sarajeva delegacije položile cvijeće na mezarju Kovači
DŽAFEROVIĆ I KOMŠIĆ: OVO JE VRIJEME KADA SVJEDOČIMO HRABROJ ODBRANI SARAJEVA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 06. Apr 2021. 13:04:02


Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović (SDA) i Željko Komšić (DF), položili su cvijeće u povodu obilježavanja 76. godišnjice oslobođenja grada Sarajeva od fašističke okupacije i 6. aprila Dana grada Sarajeva, prenosi Klix.ba.

Džaferović i Komšić su odali počast i položili cvijeće na spomen obilježje Vječna vatra, nakon čega će to isto učiniti na mezarju Kovači, na spomen obilježju ubijenoj djeci Sarajeva i na spomen obilježju Vraca.

Džaferović je naglasio da je ovo prilika da se još jednom podsjetimo na antifašističku tradiciju te da se na njenim principima gradi i Sarajevo i cijela BiH kao cjelovita i demokratska država ravnopravnih građana.

"Ovo je, također, vrijeme kada je prije 29 godina započela jedna barbarska, do tada u historiji nezapamćena opsada Sarajeva. Ovo je vrijeme kada svjedočimo hrabroj odbrani Sarajeva. Pobijedilo je slobodarsko Sarajevo i njegov duh. Ovo je vrijeme kada znamo da mnogi oni koji su atakovali na Sarajevo za vrijeme agresije nisu odgovarali za to te je ovo prilika da pozovemo nadležne da procesuiraju one koji su u tome učestvovali", naveo je Džaferović.

Obzirom na to da je ovo obilježavanje 6. aprila u znaku pandemije, Džaferović je pozvao sve građane da se pridržavaju mjera te naglasio da je ovo vrijeme koje zahtijeva jedinstvenu akciju u borbi protiv koronavirusa."Ovo je poziv svim društvenim akterima u BiH da se suzdrže od senzacionalizma, špekulacija i da dopuste zdravstvenim autoritetima i državnim organima da se na najbolji način nosimo sa pandemijom", dodao je.

Komšić je, također, naglasio da se ovaj značajan datum za Sarajevo, ali i cijelu BiH dočekuje u teškoj situaciji.

"Mislim da na današnji dan ipak trebamo razgovarati o drugim temama kao što je taj antifašistički duh Sarajeva koji se iskazao i u Drugom svjetskom ratu i tokom agresije gdje je Sarajevo pokazalo da nije grad kukavica te da je uvijek imalo i hrabrosti da se odupre svima onima koji su nosili civilizacijsko zlo. Mi smo to osjećali na svojoj koži, ali to nije bilo upereno samo protiv nas nego protiv cijelog sistema vrijednosti slobodnog čovjeka, ali nisu u tome uspjeli", naveo je Komšić.

Kako kaže, upravo zbog toga je njegova moralna, a ne politička obaveza pojaviti se na današnji datum i odati počast svima koji su svoje živote dali za to da Sarajevo ostane slobodan dan.

Džaferović i Komšić uputili su čestitke građanima povodom 6. aprila Dan grada Sarajeva sa porukom da ostanu kod kuće kako bi zaštitili sebe i svoje sugrađane.

Polaganje cvijeća je obavljeno u skladu sa preporukama epidemioloških službi uz dodatne mjere zaštite, objavio je službeni site Grada Sarajeva, sarajevo.ba.

Povodom Dana grada Sarajeva delegacije položile cvijeće na mezarju Kovači


Povodom obilježavanja 6. aprila, Dana grada Sarajeva, brojne delegacije položile su cvijeće na spomen-obilježje na šehidskom mezarju Kovači i na mezar Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva RBiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Među prisutnima su bili i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Ranije danas cvijeće je položeno i ispred Vječne vatre, spomenika žrtvama Drugog svjetskog rata.

Programom obilježavanja Dana grada Sarajeva planirano je da se tokom dana položi cvijeće i oda počast šehidima i poginulim braniocima i na Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. i Spomen-parku "Vraca".

Šesti april najznačajniji je datum u historiji Sarajeva. Sve što se događalo tog datuma 1945. i 1992. godine postalo je simbol otpora njegovih građana svim oblicima fašizma, ksenofobije i mržnje prema drugom i drugačijem. To je dan kada je Sarajevo oslobođeno od fašističke okupacije tokom Drugog svjetskog rata, ali i dan koji simbolizuje početak opsade Sarajeva u proteklom ratu u BiH.

Zbog toga se 6. april obilježava kao dan oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu i kao Dan grada, objavila je Anadolu Agency (AA).

Delegacija Grada Sarajeva za 6. april odala počast i položila cvijeće na spomen-obilježja

GRADONAČELNIK ABDULAH SKAKA: “Sarajevo je više puta napadano, branjeno, Sarajevo je grad nesalomljivog duha”.

Povodom 6. aprila, Dana grada Sarajeva, gradonačelnik Abdulah Skaka i predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović, odali su počast i položili cvijeće na spomen-obilježju Vječna vatra, mezar prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića i šehidsko mezarje „Kovači“, Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. godine i na mezar ubijenih policajaca u Velikom parku.

“Historija našeg grada počiva na slavnoj, ali i teškoj prošlosti. Aktuelna gradska administracija je, na važne i sudbonosne historijske datume kao što je 6. april, ovom gradu i svim njegovim stanovnicima poklanjala revitalizirane simbole. Simbole uzdizanja i neuništivosti Sarajeva, nikad pokorenog grada”, kazao je gradonačelnik Skaka te dodao da je upravo to jedan od najboljih načina čuvanja identiteta bh. prijestolnice, objavio je site sarajevo.ba.

Bakir Izetbegović uputio čestitku povodom 6. aprila - Dana grada Sarajeva

Prenosimo u cijelosti čestitku koju je Bakir Izetbegović uputio svim građanima povodom 6. aprila - Dana Grada Sarajeva:

"Za sve građane Sarajeva april je poseban mjesec. Šestog aprila 1945. godine Sarajevo je oslobođeno od okupacije, a 5. aprila 1992. godine ponovo se suočilo sa agresijom kojoj se suprotstavljalo narednih 1.400 dana i koju je u konačnici ponovo pobijedilo.

Zbog toga je današnji datum postao simbol otpora građana Sarajeva zlu i fašizmu, simbol borbe za njegov duh i viševjekovnu tradiciju.

I ovaj 6. april dočekujemo boreći se protiv nevidljivog neprijatelja, smrtonosnog virusa koji odnosi živote naših sugrađana. U ovoj borbi trebamo biti hrabri, predani i ujedinjeni kao što smo bili 1945. i 1992. godine.

Siguran sam da ćemo ponovo zajednički nadjačati i dokazati da ne postoji sila koja je u stanju pokoriti duh ovog posebnog grada.

Sa tom porukom svim Sarajkama i Sarajlijama, ali i onima koji iskreno vole i u srcu nose glavni grad Bosne i Hercegovine, upućujem najiskrenije čestitke povodom 6. aprila - Dana grada Sarajeva."

Čestitke gradonačelnika regije za 6. april - Dan grada Sarajeva

Gradonačelnik Abdulah Skaka je povodom 6. aprila - Dana grada Sarajeva, primio čestitke brojnih bratskih i prijateljskih gradova.

Najbolje želje za Dan grada građankama i građanima bh. prijestolnice uputili su gradonačelnici Zagreba, Skoplja, Ljubljane, Podgorice, Vukovara, Tirane...

„U ovim izazovnim vremenima koje diktira pandemija koronavirusa, imao sam zadovoljstvo okupiti kolege gradonačelnike iz cijele regije na online sastanku, koje smo prethodnih godina imali priliku da ugostimo za Dan grada u Sarajevu. To je samo dokaz više da je Sarajevo oduvijek bilo okruženo iskrenim prijateljima, uvijek spremnim za saradnju i podršku“, istakao je Skaka.

Uz iskrene čestitke koje je uputila Sarajkama i Sarajlijama, Jelena Pavičić Vukičević, gradonačelnica Zagreba, je navela da u ovoj godini gradovi Zagreb i Sarajevo obilježavaju 20 godina prijateljstva: „Uvjerena sam da ćemo to partnerstvo nastaviti i u budućnosti u kontekstu razmjene dobrih praksi na dobrobit naših građana kojima želim puno zdravlja, ličnu i porodičnu sreću“.

Zoran Janković, gradonačelnik Ljubljane uputio je čestitku gradu heroju, građanima, prijateljima, umjetnicima Sarajeva: „Svaki put kad sam dolazio svjedočio sam sa kolikim ponosom slave Dan svoga grada!“, istakao je Janković. Zahvalio je gradonačelniku Skaki i Gradskom vijeću na tituli Počasnog građanina grada Sarajeva: „Žao mi je što nisam u Sarajevu, a posebno danas kad sam postao Sarajlija“, kazao je Janković te poželio da pandemija koja je zavladala svijetom uskoro bude iza nas i da ponovo svjedočimo prijateljskim susretima i druženjima u Sarajevu, Ljubljani i u drugim glavnim gradovima regije.

Čestitkama se pridružio i gradonačelnik Skoplja Petre Shilegov: „Dva puta sam bio gost u Sarajevu za Dan grada, prisustvujući historijskim trenucima otvaranja revitaliziranih sarajevskih simbola. To je za mene bila proslava kakvu Sarajevo zaslužuje, a ja sam se lično u vašem gradu uvijek osjećao kao kod kuće“, kazao je Shilegov.

Gradonačelnik Skoplja izrazio je uvjerenje da će gradovi, uz dokazano zajedništvo i solidarnost, uspjeti prebroditi pandemiju te osnažiti prijateljske i partnerske veze razmjenom iskustava, kao i iniciranjem i realizacijom zajedničkih projekata.