Pisac za djecu
BAJRUZIN HAJRO PLANJAC - PROMOCIJOM IZABRANIH DJELA PROSLAVIO ŠEZDESETI ROĐENDAN
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 04. Apr 2021. 19:04:02
SA PROMOCIJE: Prof. dr. Vildana Pečenković, Bajruzin Hajro Planjac, dr. sc. Melida Travančić i prof. Nermina Bašić


Izdavačko-štamparska kuća „Planjax komerc“, u sklopu književne manifestacije „Proljeće s Planjaxom“, koju već 33 godinu zaredom organizuje, sredinom marta ove godine u Tešnju, na šezdeseti rođendan, Bajruzina Hajre Planjca, jednog od najprodavanijih i najčitanijih bosansko-hercegovačkih pisaca za djecu, priredila je promociju njegovih izabranih djela

Izabrana djela ovog agilnog autora priredio je prof. dr. Muhidin Džanko, a u kompletu od šest knjiga našli su se romani „Habetova koliba“, čije je ovo jedanaesto izdanje te „Bracikina družina“, Mirzin dnevnik“, „Tajne djedovog mlina“, „Manguparije Mutka Genijalca“ i „Pisac sa dva imena“. Sve ove knjige obogaćene su ilustracijama Miralema Brkića.

“Goceva misla“ za Bajruzina Hajru Planjca


O ovim vrijednim djelima, pored autora, kao promotori, govorili su: dr. sc. Melida Travančić i prof. dr. Vildana Pečenković, dekanesa Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Bihaću, dok je promciju, vrlo znalački, kao moderator, vodila prof. Nermina Bašić.

- Bajruzin Hajro Planjac je zaista načinio impozantan književni opus za naše najmlađe čitaoce i sasvim je opravdana izjava književnika Željka Grahovca da je Planjac pisac kojeg krasi originalnost i otvorenost, ali i nesvakidašnji dar da pogodi frekvenciju na kojoj treperi dječija duša, istakli su promotori.

Na ovoj promociji Bajruzinu Hajri Planjcu uručena je Međunarodna nagrada „Gočeva misla“ koja je iz Makedonije stigla na adresu ovog književnika, publiciste i izdavača, koji neumorno već više od 30 godine radi na afirmaciji, popularizaciji i promociji knjige.