DŽAFEROVIĆ: KRAJNJE JE VRIJEME DA VLASTI RS-A OMOGUĆE DJECI DA POHAĐAJU ŠKOLU NA BOSANSKOM JEZIKU
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 26. Mar 2021. 22:03:21
Šefik Džaferović: Moraju se poštovati prava na upotrebu maternjeg jezika. To moraju da shvate svi oni koji to onemogućavaju.(Foto: Miomir Jakovljević - Anadolu Agency)


Krajnje je vrijeme da vlasti entiteta Republika Srpska omoguće djeci da pohađaju školu na maternjem, bosanskom, jeziku. Na tu temu govori i presuda Ustavnog suda i sve moguće odluke svih mogućih sudova, izjavio je danas član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović prilikom posjete Kotor-Varoši, javlja Anadolu Agency (AA).

On je istakao da je današnju posjetu ovoj opštini iskoristio kako bi se upoznao sa problemima s kojima se susreću Bošnjaci. Istakao je da su na ovom području problemi povratnika kao i drugdje u BiH, a posebno u bh. entitetu RS naglašavajući da postoji problem s diskriminacijom kada je u pitanju upotreba jezika.

"U pitanju je jedan neprincipijelni inat i on jednostavno mora da prestane. Moraju se poštovati prava na upotrebu maternjeg jezika. To moraju da shvate svi oni koji to onemogućavaju", naglasio je Džaferović.

Prema njegovim riječima drugo pitanje je zastupljenost u lokalnim organima vlasti, u administraciji.

"Ovdje je prema posljednjem popisu 25 posto Bošnjaka, a u lokalnoj administraciji koliko sam informiran nema nijednog Bošnjaka da radi. To su stvari koje su neprihvatljive. Mora se naći načina kako da se te stvari u budućnosti prevaziđu kako bi došli do situacije da stvari budu jednake popisu. To tako treba da bude u cijeloj BiH, ja se zalažem kada je srpski narod u pitanju u povratničkim sredinama gdje su Bošnjaci u većini da bude takav odnos i prema jeziku i prema zaposlenosti u administraciji. To je BiH, to je jednostavno tako, želim da svaki čovjek bude ravnopravan na svakom pedlju BiH", istakao je Džaferović.

Dodao je da je tokom posjete Kotor-Varoši sa domaćinima razgovarao o ekonomiji, održivom povratku, projektima, kao i o tome da se ovdje oformi podružnica Bošnjačke zajednice kulture Preporod.

Edin Ramić, ministar za raseljene osobe i izbjeglice entiteta Federacija BiH rekao je da su danas potpisani projekti i ugovori vrijedni oko 370.000 KM, a da se radi o izgradnji puta, vodovoda i pomoći za povratničke porodice.

Džaferović i Ramić dodijelili su ugovore o donaciji ministarstva povratnicima, a ukupno sedam porodica dobiće građevinski materijal.

Jedan od povratnika u Kotor-Varoš koji će dobiti donaciju Šahdo Fifić istakao je da je zahvalan ministarstvu na donaciji za porodičnu kuću.

"Ova pomoć nam dosta znači jer pored ličnih ulaganja s porodicom, nismo uspjeli do kraja da završimo, tako da nam ovo dosta znači u materijalu i da ćemo te radove privesti kraju", rekao je Fifić i dodao da se njegova porodica u Kotor-Varoš vratila 2001. godine.

Džaferović i Ramić danas su održali sastanak u Medžlisu Islamske zajednice Kotor-Varoš, a zatim su prisustvovali ikindija-namazu u Gradskoj džamiji. Održan je i sastanak sa predstavnicima Udruženja za održivi povratak, suživot i toleranciju u kotorvaroškoj dolini, sa kojima su potpisani ugovori o infrastrukturnim projektima. Na kraju posjete posjetili su Šehidsko mezarje Večići.

Posjeti Kotor-Varoši prethodila je posjeta Banjaluci gdje su potpisani ugovori o sufinansiranju projekata između Ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice FBiH i Muftijstva banjalučkog i Medžlisa Islamske zajednice Banjaluka.

Džaferović je prisustvovao džuma-namazu, podnevnoj molitvi muslimana petkom, u banjalučkoj džamiji Ferhadija, a posjetio je i objekat u kojem će se nakon obnove nalaziti sjedište Muftijstva banjalučkog, Biblioteku "Muftija Mehmed-ef. Zahirović", te Medresu "Reis Ibrahim-ef. Maglajlić".