Tema za razmišljanje
UGROŽENO MUŠKARSTVO
Objavljeno: 20. Mar 2021. 14:03:15
Autor: Halifa Džumua er-Rumejsi


Kina planira u svoje školske programe uključiti i predmet „Muškarstvo“. Naime, nadležne instance su zapazile da su muškarci ove generacije postali isuviše nježni, ženstveni i osjetljivi. Ovaj novi prijedlog i inicijativa „poticanja muškarstva“ među učenicima pokrenuli su oštru raspravu o tome kakve su nove uloge i funkcije dvaju spolova. Kineska vlada je, posredstvom svog savjetnika Si Zefoa jasno istaknula da su „domaćice i učiteljice iskvarile kineske dječake u školama“. Još je kazala: „Dječaci će uskoro postati preosjetljivi i sramežljivi, a možda i nastrani“ ukoliko se ozbiljno ne pristupi rješavanju ovog problema. Za Kinu je to pitanje nacionalne sigurnosti. Predstavnik kineske vlade je upozorio da feminiziranje kineske djece predstavlja prijetnju za opstanak i razvoj Kine u budućnosti.
Do sada se na služenje vojnog roka gledalo kao na jedno od rješenja za održavanje vitalnosti i muškarstva kineskih mladića, no izvještaji ukazuju da je krajnje vrijeme da se postojeće stanje promijeni i ispravi. Stoga je kinesko ministarstvo za obrazovanje odlučilo pristupiti izradi plana za „razvoj muškarstva“ kod dječaka – od vrtića pa sve do srednje škole. Inicijativa podrazumijeva zapošljavanje većeg broja muškaraca kao učitelja u učionicama i trenera u sportskim dvoranama, te učešće učenika u grubim klubskim sportovima, uz istovremenu podršku istraživanjima o pitanjima poput ovoga: Koliki je utjecaj internet pornografije slavnih na vrijednosti adolescenata. Ovaj plan je donesen nakon upozorenja kineskih istraživača da nacija pati od „krize muškarstva“.
„Muškarstvo je ugroženo“ – ovo bi mogao biti sažetak knjige koju je izdao francuski ljekar Antony Claire, koja govori o tome da je savremeni način života u razvijenim zemljama muškarcima oduzeo njihove, fizičke, psihičke ali i moralne karakteristike, te da je prosti čovjek u šumi ili pustinji daleko muževniji od bogataša, industrijalaca, trgovaca i kancelarijskih službenika čiji su se fizički izgledi „opasno“ približili izgledu žene. Zapadnjačke zvijezde, koje su uzori, primjeri i kreatori mode (i koji se u javnosti pojavljuju s minđušama u ušima i perikama na glavi) ponosno i bez nelagode govore o svojim istospolnim partnerima.
Neki istraživači zvone na uzbunu zbog krize muškarstva u svijetu usljed progresivnog uvećavanja stope miješanja spolova, budući da većinu nastavnika u školama čine žene. Mnogi istraživači upravo tu činjenicu drže odgovornom za žensku revoluciju u kontekstu kampanja protiv seksualnog uznemiravanja i zahtjevima za jednakošću spolova u pravima i obavezama (i osnaživanju položaja žene), a što se negativno odražava na društva kroz gubitak uloge muškarca u društvu i uloge oca u kući.
Francuski list Le Figaro i istraživačica Olivia Gazali izrazili su žaljenje i „sažaljenje nad tim muškarcima koji su prisiljeni izvinjavati se zbog toga što su muškarci“, dok je francuski filozof Francois Auchi kazao sljedeće: „Ne možemo i dalje nezainteresirano posmatrati antropološku promjenu koja se odvija pred našim očima: u svijetu u kojem više ništa neće ukazivati na postojanje razlika među spolovima.“
Interes javnosti je, prirodno, fokusiran na osnaživanje žene na svim nivoima, ali kako da ta „ženska revolucija“ ne ugrozi suprotni spol? Gdje su u tome pravda i jednakost za muškarce? Gdje su zakoni koji štite njihova prava i njihove dužnosti?
U svojoj knjizi Jesu li muškarci prevaziđeni? francuska autorica Lattita Bonnard je, pozivajući se na brojne studije, dijagnosticirala pad rejtinga muškaraca. Žena se mnogo okoristila tehnologijom u zadovoljenju svoje potrebe za muškarcem, zahvaljujući vještačkoj oplodnji i drugim stvarima, dok istovremeno muška snaga više nije društveno korisna.
Francuska autorica s podsmijehom kaže: „Mislim da od muškaraca tražimo nemoguće zahtijevajući da istovremeno budu i snažni i slabi, grubi i obzirni, vani žestoki a u kući romantični i nježni.“ Stoga velik broj muškaraca bježi od stvarnosti, prepuštajući odgovornost upravljanja svijetom ženama. Zato je sve više razvoda brakova i sustezanja od braka i kod muškaraca i kod žena. Vlastitim rukama razaramo prirodu u Božijem stvaranju nakaradnim idejama i zakonima kojima se to podupire. Tako muškarac ostaje bez svoje uloge te počinje općiti sa onim poput sebe. Formirana je LGBT zajednica i muškarac je počeo zasnivati brak s drugim muškarcem da bi, umjesto žene, dobio osvetničku alternativu.
Arapi su svoje sinove slali u pustinju da bi se naučili hrabrosti, rječitosti, viteštvu, izdržljivosti, poštivanju moralnih normi, tradicije i običaja; da bi njihova tijela bila zdrava na čistom zraku, daleko od gradova, njihove zagađenosti, buke i kulture. Ranije su mnogi sinovi išli sa svojim očevima po kopnu i po moru i učili se životu i običajima svoje porodice i svojih predaka. Međutim, novi zakoni i brojne uvjetovanosti rezultirali su time da mladići izbjegavaju baviti se hobijima i aktivnostima svojih djedova, pa su klubovi za očuvanje kulturnog naslijeđa koji su djecu praktično učili etičkom kodeksu društva, nažalost, prestali postojati.
Prema tome, kad danas vidiš mladiće u tržnim centrima ili kafe-slastičarnama i kako se otimaju za mjesto u salonu i u klinici za plastičnu hirurgiju, ne pitaj otkuda je iščililo muškarstvo i kako se još samo u školskim udžbenicima može pročitati ili u historijskim filmovima vidjeti moralno ponašanje, sramota i osuda nevaljalog.
Ta, je li muškarstvo, zbilja, pregazilo vrijeme?
S arapskog preveli:
M. Prljača i S. Halilović