DŽAFEROVIĆ: DODIKOV POKUŠAJ DA NAŠTETI OHR-U MOŽE UGROZITI SAMO RS
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 11. Mar 2021. 14:03:49


Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović komentarisao je u izjavi za Vijesti.ba jučerašnja dešavanja na sjednici i zaključke NSRS.

Džaferović smatra da će "Dodikov pokušaj da putem entitetske skupštine našteti poziciji OHR-a na kraju dovesti do toga da bude ugrožena pozicija entiteta kojeg on zastupa".

- OHR je dio međunarodnog ugovora. On je dio ustavnog sistema Bosne i Hercegovine, jer kompletan Dejtonski sporazum predstavlja ustavni sistem Bosne i Hercegovine. Sva ovlaštenja koja ima OHR potvrdilo je Vijeće sigurnosti UN-a. OHR je vrhovni tumač Dejtonskog sporazuma i on ne može otići iz BiH dok se nadležnosti koje ima ne prenesu na domaće institucije, kaže Džaferović.

Dodaje da jučerašnji poziv na odlazak OHR-a znači raspakivanje Dejtonskog sporazuma.

- A ako ne postoji jedan aneks Dejtona, ne postoji onda nijedan aneks. Neće postojati ni entitetska struktura BiH. Toga Dodik mora biti svjestan. Ne može se pozivati samo na pojedine dijelove Dejtonskog mirovnog sporazuma, a zanemarivati druge dijelove. BiH je postojala mnogo prije Dejtona i postojat će i poslije, kaže Džaferović za Vijesti.ba.