Al-Quds
ISRAELSKE SNAGE UHAPSILE IMAMA AL-AKSE ŠEJHA EKRIMA SABRIJA
Autor: B.net
Objavljeno: 10. Mar 2021. 14:03:09


Izraelske snage uhapsile su u srijedu ujutro šejha Ekrima Sabrija, imama džamije Al-Aksa, u njegovom domu u okupiranom Istočnom Jerusalemu, javlja Anadolu Agency (AA).

Timovi izraelske policije i obavještajne službe okružili su imamovu kuću nakon čega su zahtjevali da krene s njima, rekao je rođak uhapšenog za AA.

"Izraelci nisu obrazložili šta je razlog hapšenja", rekao je svjedok koji je želio ostati anoniman zbog sigurnosnih razloga.

Sabrijeva kuća je smještena u naselju Al-Sawana koje gleda na jerusalemski stari grad.

Izraelske vlasti imama su hapsile više puta u prošlosti i čak su mu zabranjivali ulazak u Al-Aksu na nekoliko mjeseci, javlja Anadolu Agency.

Islamska zajednica osudila hapšenje jerusalemskog muftije

Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini osudila je hapšenje istaknutog jerusalemskog imama dr. Ikrime Sabrija, imama Džamije El-Aksa, treće najznačajnije džamije na svijetu.

- Svjetske agencije danas su objavile vijest da su izraelske snage jutros uhapsile istaknutog jerusalemskog imama dr. Ikrimu Sabrija, imama Džamije El-Aksa, treće najznačajnije džamije na svijetu. Navodi se da su timovi izraelske policije i obavještajne službe opkolile imamovu kuću i zatražile od njega da pođe s njima, bez objašnjenja razloga hapšenja. Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini izražava veliku zabrinutost zbog ovog čina i osuđuje tu provokaciju - kaže se u saopćenju Ureda za odnose sa javnošću Rijaseta IZ.

Dodaje se kako se vjerski lideri hapse i zatvaraju samo u zemljama u kojima se drastično krše ljudska prava i slobode, te da svijet predugo samo posmatra brutalnost, progon i ugnjetavanje palestinskog naroda koje nad njim vrši izraelski cionistički režim i ne čini ništa da se to zaustavi.

- Onaj koji šuti nad zlom koje se čini pred njegovim očima i sam snosi odgovornost za njega. Ako se zlu pusti da djeluje, ono će se proširiti cijelim svijetom, te niko neće ostati pošteđen. Čini se da se svjetskim institucijama više nema smisla obraćati - stoga, upućujemo dovu Dragom Bogu, moleći ga da On intervenira, - kaže se u saopćenju koje je objavila MINA.