Zbog koncerta u Sarajevu 1998. godine Aleksandar Vučić nazvao je Balaševića fukarom koja pjeva za muslimane
PREMINUO ĐORĐE BALAŠEVIĆ
Autor: B.net
Objavljeno: 19. Feb 2021. 17:02:43
Legendarni regionalni muzičar i kantautor iz Novog Sada Đorđe Balašević, preminuo je danas u 67. godini uslijed komplikacija zbog upale pluća, prenosi Blic.

Balašević je prije nekoliko dana primljen na Infektivnu kliniku u Beogradu. Kako se tada pisalo, poznati novosadski kantautor smješten je u bolnicu zbog komplikacija zbog upale pluća.

Balašević se više od 10 dana liječio kod kuće međutim stanje se naglo pogoršalo te je zbog toga prebačen u bolnicu, objavio je portal Vijesti.ba.KAKO SE DANAŠNJI PREDSJEDNIK SRBIJE OBRAČUNAO SA BALAŠEVIĆEM:
"Zbog koncerta u Sarajevu 1998. godine Aleksandar Vučić me je nazvao fukarom koja pjeva za muslimane"
Legendarni umjetnik Đorđe Balašević koji je danas preminuo prisjetio se 2016. godine na koncert u Sarajevu 7. i 8. februara 1998. godine zbog kojeg je, kako je rekao, imao mnogo problema.

Inače, Balašević je u februaru 1998. godine održao koncerte dvije noći zaredom u punoj Skenderiji. Između ostalog, tada je kazao da su mu neki govorili kako se u Sarajevu sprema atentat na njega, na što im je odgovorio: ''Ako je to cijena, da dva dana budem na nišanu nekog ludaka, pa oni su mogli pet godina da budu na nišanu. Eto i meni načina da bar dva dana budem Sarajlija''

"Neposredno prije tih ispada, mladi i upravo promovisani ministar informisanja (Aleksandar Vučić op.a) se na televiziji pojavio i nazvao me jeftinom fukarom koja je otišla da pjeva za muslimane, a ne za srpsku djecu. To je bilo jako neukusno jer je naš cilj bio skupiti novac za proteze za svu djecu koja su stradala od mina. I taj ministar u međuvremenu je postao 'skupa fukara' i čak i sam otišao u Bosnu, ali se vratio nešto brže nego ja", rekao je Balašević u videu kojim je izrazio podršku Demokratskoj stranci pred izbore u Srbiji.Kazao je da mu je jedne prilike, kada je hodao sa kćerkom, muškarac prišao i počeo ga vrijeđati.

"Ona je tad imala 16 godina i bilo mi je kilavo da se pravim da to ne primjećujem. Riješili smo to", rekao je Balašević, dodavši da je to bilo lokalizovano, kao i drugi pokušaji narednih dana.

Sav novac od karata za ovaj koncert tada je otišao u humanitarne svrhe.

Kantautor je bio otvoreni protivnik režima Slobodana Miloševića zbog čega je njegov album "Jedan od onih života" bio prešutno zabranjen na većini radio stanica. Pjesmu "Čovek sa mesecom u očima" posvetio je Vukovaru, dok je Miloševića opjevao u "Gedi gluperdi", objavio je portal slobodna-bosna.ba.