OPTUŽENI ZA SREBRENICU S PSIHOLOŠKIM PROBLEMIMA IZUZETI IZ SUĐENJA
Autor: B.net
Objavljeno: 10. Feb 2021. 16:02:32
Viši sud u Beogradu složio se da bivši policajac bosanskih Srba optužen za umiješanost u ubistvo 1.313 Bošnjaka iz Srebrenice 1995. godine više ne može sudjeti zajedno sa svojih sedam optuženih zbog svojih mentalnih problema.Viši sud u Beogradu razdvojio je u ponedjeljak slučaj protiv Dragomira Parovića, koji je optužen za učešće u ubistvu 1.313 bošnjačkih civila na farmi u Kravici kod Srebrenice u julu 1995. godine, od slučaja protiv njegovih sedmorice suoptuženih, jer više nije u mogućnosti da učestvuje tokom suđenja, objavio je portal balkaninsight.com.

Sud je prihvatio medicinsku analizu koju je izvela vještak Ljubica Leposavić, koja je rekla da su se Parovićevi mentalni problemi pogoršali u posljednje dvije godine.

Leposavić je rekao sudu da Parović ima problema sa socijalnom fobijom, dolaskom na sud i sudjelovanjem u slučaju te anksioznošću i depresijom.

"Ni ubuduće neće moći učestvovati u procesu", rekla je. Predsjedavajuća sutkinja Mirjana Ilić odlučila je odbaciti optužnicu protiv Parovića i odvojiti njegov slučaj od slučaja protiv ostalih optuženih. Prema optužnici, osam pripadnika Specijalne policijske brigade Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske kojima se sudi učestvovalo je u ubijanju bošnjačkih zarobljenika iz Srebrenice na farmi u Kravici. Ubistva su započela 13. jula 1995. i nastavila su se tokom narednog dana. Pored Parovića, optuženi su Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Aleksandar Dačević, Bora Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić. Ubistva u Kravici bila su među nekoliko masakra nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine, u kojem je poginulo više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

U protekle dvije godine suđenje na Višem sudu u Beogradu odloženo je zbog čestih odlaganja ročišta. Na ročištu u ponedjeljak svjedočio je i bivši policajac bosanskih Srba Vitomir Kapuran, koji je sugerirao da je optuženi Nedeljko Milidragović u vrijeme ubistava u Kravici mogao biti negdje drugdje. Kapuran je rekao da je "tih dana" vidio Milidragovića u policijskoj bazi u selu Janje, gdje je Milidragović vozio vozilo UN-a. Kapuran se, međutim, nije mogao sjetiti datuma kada je vidio Milidragovića. Suđenje se nastavlja 15. marta.