Avdo Huseinović, publicista i filmski autor, snimio novi film
USPORENI GENOCID - U MAJU PREMIJERA
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 30. Jan 2021. 16:01:09
Avdo Huseinović: Rezultati mog istraživanja nedvojbeno govore o tome da je na području od Srebrenice do Bijeljine, od aprila 1992. do aprila 1993. godine ubijeno približan broj Bošnjaka, koliko je ubijeno i tokom izvršenja genocida u sigurnoj zoni Ujedninjenih nacija Srebrenica, u julu 1995. godine.


Već više decenija Avdo Huseinović, publicistta i filmski autor, čelnik Udruženja i produkcijske kuće „Pravda“, traga za dokazima o zločinima počinjenim nad Bošnjacima tokom odbrambeno-oslobdilačkog rata u BiH 1992.-1995.godine. Marljivo prikuplja arhivsku građu, piše svjedočenja, dokumentuje, snima dokumentarne filmove koji donose priče o genocidu nad Bošnjacima, žrtvama, ubistvima, silovanjima, stravičnim zločinima. Nakon godinu i po dana rada, završio je realizaciju novog dokumentarnog filma „USPORENI GENOCID - Što no nema od Drine vedrine“, čija se premijera, ukoliko popuste mjere vezane za suzbijanje pandemije Konavirusa, planira održati u maju ove godine. Film, po riječima autora, govori o genocidu nad Bošnjacima u području srednjeg i donjeg toka rijeke Drine.

- U okvru ovog projekta, na osnovu velikog broja relevantnih dokumenata, prikazujemo kako je periodu od 01.aprila 1992. do 16.aprila 1993. godine, kada je Srebrenica proglašena sigurnom zonom Ujedinjenih nacija, na području srednjeg i donjeg Podrinja i Birča, ubijeno oko 8.000 Bošnjaka sa područja opština Bijeljina, Zvornik, Bratunac, Srebrenica i Vlasenica, o čemu se danas rijetko govori, kaže Avdo Huseinović. U Srebrenici je tokom 1992. i 1993. godine izvršen „usporeni genocid“ , izjavio je i Diego Arija, ambasador Venecuele pri Ujedinjenim narodima od 1991. do 1993. godine, pred tribunalom u Hagu 5. decembra 2005. godine. Ambasador Aria je bio inicijator i šef delegacije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, koja je u aprilu 1993. godine posjetila Srebrenicu. „Međunarodna zajednica nije prstom mrdnula da zaštiti Muslimane u enklavi, a nije im omogućila ni da se sami brane“, rekao je tada u Hagu ambasador Arija, otvoreno optužujući tadašnjeg generalnog sekretara Boutrosa Galija i Sekretarijat UN-a da su zadržavali izvještaje o stvarnom stanju u Srebrenici i dezinformisali Vijeće sigurnosti.- Zbog toga što je pod tepih bačena ova činjenica, da je u ovom dijelu Podrinja u prvoj godini agresije ubijeno onoliko Bošnjaka, koliko je ubijeno i u julu 1995. arhitekte i izvršioci genocida su to iskoristili i počeli mijenjati karakter rata, s ciljem da zločinca pretvore u žrtvu, da genocid iz 1995. predstave kao osvetu za navodne srpske žrtve iz 1992. i 1993. godine, - nastavlja Avdo Huseinović. Otuda, protiv bosanskih branilaca srednjeg Podrinja, srbijanska politika i Služba državne bezbjednosti Srbije konstatntno radi na montiranju optužnica za navodne ratne zločine nad srpskim stanovništvom. Film će dokazati da je to još jedna u nizu velikosrpskih podvala s ciljem balansiranja svoje odgovornosti i krečenja historije.

Vlada Republike Srpske u februaru 2019. imenovala je članove Međunarodne komisije „za stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995.“ s ciljem da negiraju genocid nad Bošnjacima, da ga predstave kao lokalni zločin i da historijsku istinu okrenu u drugom pravcu, po kojoj su bosanski Srbi u srednjem Podrinju bili žrtve masovnih zločina od strane pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine. Rezultati mog istraživanja nedvojbeno govore o tome da je na području od Srebrenice do Bijeljine, od aprila 1992. do aprila 1993. godine ubijeno približan broj Bošnjaka, koliko je ubijeno i tokom izvršenja genocida u sigurnoj zoni Ujedninjenih nacija Srebrenica, u julu 1995. godine.