Vijećnica Općine Stari Grad Almedina Zukorlić-Pašalić (NiP)
POKRENUTA INICIJATIVA DA ULICA U SARAJEVU DOBIJE IME PO AKADEMIKU MUHAMEDU FILIPOVIĆU
Autor: RadioSarajevo.ba
Objavljeno: 28. Jan 2021. 23:01:53
Akademik Filipović je kao doajen filozofije i historije, mislioc, pisac i esejista najznačajnija ličnost u duhovnoj i političkoj obnovi i afirmaciji naroda Bosne i Hercegovine i bosanskog duha koji bdije nad domovinom. Za buduće generacije od izuzetne važnosti je sjećanje na ličnost akademika Filipovića koji će u historiji biti zapamćen i kao utemeljitelj institucija znanja, mentor i učitelj koji je kroz više od pola vijeka iznjedrio značajna imena u svijetu nauke i znanja.


Mlada vijećnica Općine Stari Grad Almedina Zukorlić-Pašalić (Narod i pravda) uputila da je danas inicijativu da jedna od ulica u ovoj sarajevskoj općini dobije ime po rahmetli akademiku Muhamedu Filipoviću.

Zukorlić-Pašalić je ovu, inače njezinu prvu inicijativu, uputila smatrajući, kako je navela, da Općinsko vijeće Stari Grad treba da poštuje lik i djelo osoba koje su dale doprinos u promociji Bosne i Hercegovine u nauci, kulturi i umjetnosti.

"Akademik Filipović je kao doajen filozofije i historije, mislioc, pisac i esejista najznačajnija ličnost u duhovnoj i političkoj obnovi i afirmaciji naroda Bosne i Hercegovine i bosanskog duha koji bdije nad domovinom. Za buduće generacije od izuzetne važnosti je sjećanje na ličnost akademika Filipovića koji će u historiji biti zapamćen i kao utemeljitelj institucija znanja, mentor i učitelj koji je kroz više od pola vijeka iznjedrio značajna imena u svijetu nauke i znanja", navodi se u inicijativi vijećnice Zukorlić-Pašalić.

Zukorlić-Pašalić je za Radiosarajevo.ba potvrdila da je Inicijativa podnesena na današnjoj prvoj radnoj sjednici Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo.

"Ovakva inicijativa zahtijeva izjašnjenje Vijeća, nakon čega će biti upućena u dalju proceduru. Očekujem podršku u Vijeću, imajući u vidu ugled i poštovanje koje uživa rahmmetli profesor Filipović. Kao njegova dugogodišnja saradnica, počastvovana sam prilikom da kroz inicijativu za buduće generacije doprinesem očuvanju sjećanja na postojanje slobode uma, hrabrosti i prkosa sadržanom u liku i djela rahmetli akademika Muhameda Filipovića", kazala je Zukorlić-Pašalić za naš portal, koja se sa rahmetli Filipovićem sarađivala u okviru rada Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU).

Akademik Muhamed Filipović sa Almedinom Zukorlić-Pašalić (lijevo) i Dina Kukuljac


Almedina Zukorlić-Pašalić s akademikom Muhamedom Filipovićem
Facebook: Almedina Zukorlić-Pašalić (lijevo) s akademikom Muhamedom Filipovićem

Muhamed Filipović je bio član Akademije nauka i umjetnosti BiH, profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i predsjednik BANU.

Filipović je bio jedan od osnivača i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), a u vrijeme rata u BiH bio je potpredsjednik Muslimanske bošnjačke organizacije Adila Zulfikarpašića i ambasador Republike BiH u Velikoj Britaniji.

Rođen je u Banjoj Luci 1929. godine, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Filozofiju je studirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu i Zagrebu. Diplomirao je 1952., a doktorirao 1960. godine.

Autor je više knjiga, a neke su i prevedene na druge jezike. Najveći broj prijevoda imala je knjiga "Lenjin - monografija njegove misli", koja je prevedena na danski, švedski, francuski, bugarski, slovački, italijanski i kineski jezik.