Suada ZORONJIĆ, poslanica i potpredsjednica GP URA
DA, JA SAM GLASALA U SKUPŠTINI CG ZA REZOLUCIJU O GENOCIDU U SREBRENICI
Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 10. Jan 2021. 19:01:09
SUADA ZORONJIĆ: Da, ja sam glasala ZA, kao i moja koleginica iz URA-e. Da su predstavnici BS bili prisutni u Skupštini, sa naša dva glasa imali bi većinu. Međutim, predstavnici BS su umjesto da se bore za prijedlog Rezolucije, da je predstave u Skupštini, najzad i interese svog naroda, izabrali da se bore za interese DPS-a.
Naglašavam, BS NIJE GLASALA ZA REZOLUCIJU O GENOCIDU U SREBRENICI, I TO JE JEDINA ISTINA!


Javnost u Crnoj Gori i regionu, posebno Bošnjaci, ovih dana su bili u prilici da svjedoče, možda do sada neviđenom spinovanom medijskom napadu na poslanicu u Parlamentu Crne Gore, gospođu Suadu Zoronjić.
Moglo se čuti da je lažna vijest plasirana iz kuhinje političkog dvojca DPS – BS, koja se brzinski proširila po medijima i socijalnim mrežama, da je Suada Zoronjić glasala protiv Rezolucije o genocidu u Srebrenici, koja je predložena od strane Bošnjačke stranke. Takva lažna vijest meteorski je obišla region, pripisujući gospođi Suadi Zoronjić veleizdaju bošnjačkih nacionalnih interesa. Niz poznatih medija iz CG, BiH i regiona, otišli su ispod nivoa žute štampe, senzacionalno grebući po personalnim informacijama, po mjestu rođenja - da je Plavljanka, udata za Bošnjaka iz Bijelog Polja itd. Tako ni kriva ni dužna gospođa Zoronjić se našla na udaru raspamećenih dežurnih škrabala i botova na socijalnim mrežama, kojima je bitnija laž njihovih naručioca nego istina sa kojom se moraju složiti. Kako se prenosi u jednom hadisu, Poslanik a.s. je rekao da vjernik ne može biti lažljivac. Upravo zbog istine i bošnjačkih žrtava genocida u Srebrenici, potrudili smo se da potražimo tačnu informaciju i saznali smo da je poslanica Zoronjić u stvari suprotno od onoga što vodi medijska haranga. Poslanica Suada Zoronjić sa partijskom koleginicom Božanom Jelušić glasala je ZA uvrštavanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici na dnevni red Skupštine CG. Predlagač ove rezolucije - Bošnjačka stranka i njen politički partner DPS, nisu se pojavili u parlamentu, a dva glasa naravno nisu bila dovoljna za tretman Rezolucije. To je bio razlog da potražimo gospođu Suadu Zoronjić i da iz prve ruke u odgovorima na nekoliko pitanja saznamo šta je u stvari istina. Priznajemo, nakon višednevnog truda sa gospođom Zoronjić smo stupili u kontakt tek 7. januara i dobili odgovore koje objavljujemo.


Nakon preseda od strane DIK-a,
Skupština je verifikovala moj mandat

Bošnjaci.Net: Nakon što ste rotacijom sa liste koalicije Crno na bijelo postali poslanica u Skupštini Crne Gore, čini se da je baš tada nastala kriza. Šta se u stvari desilo?
Suada ZORONJIĆ:
Nekoliko dana prije zasijedanja Skupštine kolega Filip Adžić je dobio mjesto u kabinetu potpredsjednika Vlade. Kao sljedeći poslanički kandidat na listi koalicije Crno na bijelo, prihvatila sam mandat, potpuno svjesna odgovornosti sa kojom se moram nositi.
Mandat sam prihvatila i zahtjev je pravno-formalno upućen DIK-u. DIK je nakon nekoliko sati poslao do sad neviđen odgovor koji je glasio “da nijesu u mogućnosti da pošalju izvještaj o verifikaciji mog mandata”, jer su članovi komisije glasali sa 4 za, 5 protiv i 1 uzdržan. To je bio presedan. U istoriji se nije desilo da DIK, čiji je zadatak da samo sprovede tehničku proceduru oko sljedećeg kandidata na listi, zapravo pokuša da opstruira sistem i da time onemogući glasanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Nakon opstrukcije DIK-a, Skupština kao najviše zakonodavno tijelo u Crnoj Gori verifikovala je mandat i nastavila plenarni rad.
Poslanici opozicije su ranije napustili Skupštinu, tvrdeći da ne postoji kvorum za zasijedanje, jer je poslanica Maja Vukićević, iz vladajuće većine bila u kovid izolaciji. Znači, nije bila fizički prisutna, ali su pritom zaboravili da je Skupština u toku prethodnog zasijedanja donijela odluku o izmjeni poslovnika, pri čemu je zbog epidemiološke situacije dozvoljeno glasanje elektronskim putem. Što znači da smo kvorum od 41. poslanika imali, i da je skupštinsko zasijedanje bilo sasvim legitimno.
Bivša vlast, sadašnja opozicija, nakon 30 godina vladavine veoma teško prihvata prelazak u opozicione klupe i pokušava da opstruira kako rad Skupštine tako i rad svih državnih institucija, koristeći usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti kao izgovor. Svjesni pokušaj opstruiranja rada Skupštine vodi ka neusvajanju bitnih Zakona koji su bili na dnevnom redu, da bi time spriječili i usvajanje drugih važnih zakona, a naročito Zakona o porijeklu imovine, što pokušavaju po svaku cijenu da izbjegnu. Usvajanjem pomenutih zakona stvorila bi se mogućnost otkrivanja svih nepočinstava i time stvorio pravni osnov za procesuiranje svih onih, bez izuzetka, koji su nanijeli štetu državi Crnoj Gori.

VLAST - OPOZICIJA: Bivša vlast, sadašnja opozicija, nakon 30 godina vladavine veoma teško prihvata prelazak u opozicione klupe i pokušava da opstruira kako rad Skupštine tako i rad svih državnih institucija, koristeći usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti kao izgovor.


BEZ KAPACITETA I SLUHA: Predstavnici Bošnjačke stranke (BS) su jaki samo na floskulama. Kada su djela u pitanju nema ih, čak ni svoje zahtjeve da obrazlože. Iako je BS dugo u koaliciji sa DPS-om, 12 godina su imali apsolutnu vlast, da su imali kapaciteta i sluha, imali su dovoljno vremena da promtno djeluju i ostvare svoje navode. Crna Gora je 2009. godine usvojila Deklaraciju o stravičnom zločinu u Srebrenici, što nije identično sa presudama međunarodnih sudova ali i Deklaracijom koju je usvojila međunarodna zajednica, jer je u pitanju genocid.


NESIGURNOST U PARTNERE: Međunarodni institut IFIMES iz Ljubljane upozorio je da političari na zapadnom Balkanu ne bi trebali zloupotrijebiti donesenu Rezoluciju o Srebrenici za pridobijanje političkih poena. Plašim se da kod nas imamo upravo takav scenario, gdje političari BS-a u ovom slučaju manipulišu žrtvama genocida: predložili su rezoluciju o genocidu koju nijesu htjeli da glasaju! Da su htjeli da glasaju ZA, sa svojim dugogodišnjim koalicionim partnerima ova rezolucija bi bila usvojena 28.12.2020.
Predstavnici BS-a su svjesno izbjegli glasanje o Rezoluciji, pošto nisu bili sigurni u svoje koalicione partnere.
Bošnjaci.Net: Bošnjačka stranka je za ovu sjednicu parlamenta, čini se po nekoj ubrzanoj proceduri, predložila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Prema našim saznanjima vi i još jedan poslanik iz vašeg kluba ste podržali da se Rezolucija uvrsti na dnevni red, ali dva glasa nisu bila dovoljno. Zbog čega vas napadaju da ste bili protiv Rezolucije, a Vi ste bili ZA?
Suada ZORONJIĆ:
Predstavnici Bošnjačke stranke (BS) su jaki samo na floskulama. Kada su djela u pitanju nema ih, čak ni svoje zahtjeve da obrazlože. Iako je BS dugo u koaliciji sa DPS-om, 12 godina su imali apsolutnu vlast, da su imali kapaciteta i sluha, imali su dovoljno vremena da promtno djeluju i ostvare svoje navode. Crna Gora je 2009. godine usvojila Deklaraciju o stravičnom zločinu u Srebrenici, što nije identično sa presudama međunarodnih sudova ali i Deklaracijom koju je usvojila međunarodna zajednica, jer je u pitanju genocid.

Predstavnici BS-a su svjesno izbjegli glasanje o Rezoluciji,
jer nisu bili sigurni u svoje koalicione partnere

Bošnjaci.Net: Da li se ovdje misli na Rezoluciju Europskog parlamenta?
Suada ZORONJIĆ:
Da. Rezolucija Evropskog parlamenta koja je usvojena 15. januara 2009. najstrožije osuđuje genocid koji se desio u Srebrenici. Znači, riječ je o genocidu, i tu nema dileme.
Međunarodni institut IFIMES iz Ljubljane upozorio je da političari na zapadnom Balkanu ne bi trebali zloupotrijebiti donesenu rezoluciju o Srebrenici za pridobijanje političkih poena. Plašim se da kod nas imamo upravo takav scenario, gdje političari BS-a u ovom slučaju manipulišu žrtvama genocida: predložili su rezoluciju o genocidu koju nijesu htjeli da glasaju! Da su htjeli da glasaju ZA, sa svojim dugogodišnjim koalicionim partnerima ova rezolucija bi bila usvojena 28.12.2020.
Predstavnici BS-a su svjesno izbjegli glasanje o Rezoluciji, pošto nisu bili sigurni u svoje koalicione partnere.

Bošnjaci.Net: Znači, vi ste glasali za Rezoluciju da se uvrsti na dnevni red koju je predložio poslanik BS-a?
Suada ZORONJIĆ:
Da, ja sam glasala ZA, kao i moja koleginica iz URA-e. Da su predstavnici BS bili prisutni u Skupštini, sa naša dva glasa imali bi većinu. Međutim, predstavnici BS-a su umjesto da se bore za prijedlog rezolucije, da je predstave u Skupštini, najzad i interese svog naroda, izabrali da se bore za interese DPS-a.
Naglašavam, BS NIJE GLASALA ZA REZOLUCIJU O GENOCIDU U SREBRENICI, I TO JE JEDINA ISTINA!
Namjera BS je bila da predstave poslanike aktuelne vlasti, a naročito poslanike GP URA-e kao protivnike-negatore Rezolucije, misleći pritom da će i svi poslanici URA-e glasati protiv. Time se jasno dokazuje njihova unaprijed smišljena namjera da optuže Boženu Jelušić i Suadu Zoronjić, posebno mene, kao pripadnicu bošnjačkog naroda. Preko plaćenih medija koji od očigledne istine prave i narodu plasiraju laži, pokrenuli su medijsku hajku usmjerenu ka meni, lažno me optužujući kod bošnjačkog naroda i van Crne Gore, naročito u Novom Pazaru, Bosni i dijaspori.

Bošnjaci.Net: Ne čini li vam se da je društvo ušlo u neobjašnjivo stanje gdje očigledni argumenti i dokazi na medijskom prostoru skoro ništa ne znače? Kako to stanje ocjenjujete?
Suada ZORONJIĆ:
Svakodnevno se smanjuje broj ljudi spremnih da slušaju propagande bilo koje vrste. No, ima i onih koji nasijedaju na spinove i u stanju su da konzumiraju neprovjerene medijske sadržaje, iako se time upuštaju u jednu avanturu gdje se usuđuju i daju sebi za pravo da čak lažno optužuju druge, šire paniku, mržnju i strah, dijele narod i svađaju. Lično sam bila izložena medijskoj hajci i linču zbog plasiranih dezinformacija. Jasno je da iza toga uvijek stoje plaćenici i politički oponenti. Mislim da je ljudima potrebno medijsko opismenjivanje, kako bi mogli kritički da se odnose prema svemu što čuju i vide, a ne da vjeruju u sve što iznose različiti medijski izvori.
Očigledan primjer neupućenosti i pogrešne interpretacije aktuelnih dešavanja je saopštenje koje su uputili iseljenici, koji poistovjećuju gubitak države sa padom DPS-a. Mišljenja sam da ti ljudi žive u zabludi i očigledno ne razumiju ili neće da čuju istinu; možda im je lakše da žive u lažima nego da se upoznaju sa istinom. Gdje su bili patriote 30 godina? Vidjeli su greške, ali su prećutali i odobrovoljili da se iste nastave. Gdje su bili da Crnu Goru brane od pohare DPS-a? Za razliku od takvih patriota mi smo tu i borit ćemo se da Crna Gora bude zemlja svih njenih građana, a ne zemlja povlašćenih pojedinaca i njihovih kumova.
Iznenađuje i činjenica da se IZ pridružila grupi koja vjeruje u neistine i nije u koordinaciji sa IZ u Crnoj Gori, koja je upućena, posebno oko izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti i saglasna je sa istim zakonom.

Meni bi lično bilo zadovoljstvo da budem predlagač
Zakona o zabrani negiranja holokausta, genocida i zločina protiv čovječnosti

Bošnjaci.Net: Vaš poslanički klub priprema Zakon o zabrani negiranja holokausta, genocida i zločina protiv čovječnosti, koji je predložio Vaš koalicioni partner SPP. Kada očekujete da će biti u skupštinskoj proceduri i hoćete li Vi lično u ime vašeg kluba biti predlagač ovog Zakona?
Suada ZORONJIĆ:
Da, tačno je da su naši koalicioni partneri SPP predložili Zakon o zabrani negiranja holokausta, genocida i zločina protiv čovječnosti. Zakon će biti sveobuhvatniji i svrsishodniji, bit će u skupštinskoj proceduri tokom martovskog zasijedanja, prema nekoj mojoj procjeni. Ko će biti predlagač ne znam; meni bi lično bilo zadovoljstvo da to učinim u ime samog predlagača, kolega iz SPP. Mišljenja sam da je ovo odličan prijedlog, da je ovo bilo itekako potrebno našem društvu i da svaki drugi prijedlog po meni vodi ka podjeli, svađi, namicanju političkih poena, otvaranju bolnih rana. Naš politički diskurs bit će usmjeren ka eliminisanju svih pokušaja negacije, ali i manipulacije žrtvama genocida i zločina.

ZORONJIĆ: Naši koalicioni partneri SPP predložili su Zakon o zabrani negiranja holokausta, genocida i zločina protiv čovječnosti. Zakon će biti sveobuhvatniji i svrsishodniji, bit će u skupštinskoj proceduri tokom martovskog zasijedanja, prema nekoj mojoj procjeni. Ko će biti predlagač ne znam; meni bi lično bilo zadovoljstvo da to učinim u ime samog predlagača, kolega iz SPP. Mišljenja sam da je ovo odličan prijedlog, da je ovo bilo itekako potrebno našem društvu i da svaki drugi prijedlog po meni vodi ka podjeli, svađi, namicanju političkih poena, otvaranju bolnih rana. Naš politički diskurs bit će usmjeren ka eliminisanju svih pokušaja negacije, ali i manipulacije žrtvama genocida i zločina.


Bošnjaci.Net: Kao pripadnica manjinskog naroda, vjerujete li da ovakva Vlada bez pripadnika Bošnjaka i drugih manjinskih naroda može zadobiti šire povjerenje i opravdati epitete ekspertske i građanske?
Suada ZORONJIĆ:
Javnost je upoznata sa tim da je predstavnicima manjina bilo ponuđeno da participiraju i uđu u Vladu, kako bi se borili za interese svog naroda. Međutim, oni su odbili taj prijedlog i pridružili se DPS-u, svjesni činjenice da na taj način odmažu svom narodu. Takvom odlukom su dokazali da im je važnija saradnja sa DPS-om nego interes bošnjačkog naroda. Pojedinci iz vrha nacionalnih partija ostvarivali su samo njima znani ekonomski interes i bogatstvo, time su vjerovatno ucijenjeni da ne smiju ući u vlast, kako bi se spriječilo da se to ne objelodani.
Vjerujem da je BS napustila brigu o svom narodu i njihov izostanak se ne može u potpunosti nadomjestiti. To je bio njihov izbor.
I predstavnici drugih nacionalnih manjina su također odbili učešće u Vladi. Ne znam čime su se vodili i kako će objasniti nebrigu o svom narodu, a za volju DPS-a. Mišljenja sam da je predstavnicima manjina mjesto u vlasti.
Ja lično kao predstavnica građanske partije i ispred URA-e izjavljujem da ćemo se jednako brinuti o svim građanima CG, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost.

Bošnjaci.Net: Vjerujete li da će ova Vlada uspjeti da Crnu Goru iz velike političke i ekonomske krize izvede na stabilan europski put?
Suada ZORONJIĆ:
Uz sve poteškoće koje nam je ostavila prethodna Vlada, naročito kada je u pitanju ekonomija i javni dug, koji je otprilike oko 4 milijarde eura, vjerujem u uspjeh nove Vlade. Ministri u novoj Vladi pokazuju da su eksperti, jer su blagovremeno shvatili i promptno reagovali, obezbjedili kredit od 750 miliona eura i time izbjegli bankrot koji im je odlazeća vlast namjerno servirala. Prilikom aplikacije za te kredite evropske institucije su ponudile novoj vlastii veća kreditna zaduženja, iz čega se može zaključiti da nova vlast ima ogromnu podršku Evrope. Aktuelna vlast će spriječiti dalju poharu državnih resursa, raditi na očuvanju prirodnih potencijala, reformisati pravni sistem, omogućiti pravnu sigurnost finansijkog sistema, čime će se stvoriti preduslovi stranim investitorima da ulažu u Crnu Goru. Uporedo sa ovom reformom intenzivno će se raditi i na reformi zdravstvenog i obrazovnog sistema, kao i na socijalnoj koheziji društva.
Vlada naporno radi na iznalaženju najboljih rješenja, kako bi se iznio teret zatečene situacije i Crna Gora vodila putem sigurnog oporavka kao i evropskim integracijama.