UKRAJINSKA IKONA I SRPSKO-RUSKI PLJAČKARAJ
Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 26. Dec 2020. 15:12:59
KAKO SU MAGARCI POJELI IKONU:
S desna - opljačkana ikona, Lavrov, Dodik i Samardžija


ESAD KRCIĆ: Naslućuje se, da je Milorad Dodik upregao širi krug svoje hunte – kabinet, ali uključujući i ambasadora Samardžiju, da ga pod svaku cijenu spase u ovoj svjetskoj pljački, kriminalu i skandalu, zbog čega je trebao biti već smijenjen sa svih javnih pozicija od državnog Predsjedništva BiH pa dalje, jer on nema baš toliko obraza da sam podnese ostavku.
U četvrtak, 23. decembra po sarajevskom aerodromu novinar Avdo Avdić kamerom je ‘ganjao’ ambasadora BiH u Rusiji Željka Samardžiju, koji je doputovao, navodno s namjerom da donese opljačkanu ikonu, koju je Milorad Dodik poklonio ruskom ministru Sergeju Lavrovu (14. dec. 2020.). Nakon što je izbio skandal i otkriveno da je ikona ukradena u ukrajinskoj Luganjskoj oblasti, koja je vojno okupirana od strane Rusije, Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije je odlučilo da ikonu vrati, i predali su je Ambasadi Bosne i Hercegovine u Moskvi, da se, kako nalažu diplomatske norme, dostavi institucijama države BiH, kako bi se utvrdilo njeno porijeklo.

Dok je novinar Istraga.ba snimao i redao pitanja bh. ambasadoru Samardžiji, da li je donio ikonu i da li je kod njega, on je pravio diplomatski slalom po aerodromskom parkingu. I zadnji upit prije nestajanja u magli: “Pa, jeste li je donijeli Vi?”

AMBASADOR SAMRDŽIJA, više šanerski nego diplomatski odgovara: - Da li ću je ja donijeti ili će doći, možda, sutra, ja ne znam”! SIC!

U samom odgovoru se naslućuje da je Milorad Dodik upregao širi krug svoje hunte – kabinet, ali uključujući i ambasadora Samardžiju, da ga pod svaku cijenu spase u ovoj svjetskoj pljački, kriminalu i skandalu, zbog čega je trebao biti već smijenjen sa svih javnih pozicija od državnog Predsjedništva BiH pa dalje, jer on nema baš toliko obraza da sam podnese ostavku.

S obzirom da se radi o pozlaćenoj ikoni staroj 300 godina, što potvrđuje pečat na njenoj poleđini, koja pored umjetničke vrijednosti ima veliki vjerski i kulturno-historijski značaj, izbio je skandal svjetskih razmjera u kojem je državi Bosni i Hercegovini nanesena ogromna šteta.
Proteklih dana je bilo riječi da je za “aferu ikona” već u Tužilaštvu BiH formiran predmet, i da istragu također vodi Interpol. Ako je to istina, onda su u ovom ozbiljnom slučaju pljačke i “afera ikona” u potpunosti zakazali Tužilaštvo, Sud, SIPA, MIP BiH i Interpol, koji su upravo zbog afere, ali i vrijednosti na tržištu umjetnina, na aerodromu sa posebnom pratnjom trebali i morali čekati osobu koja donosi “ikonu”, u ovom slučaju bh. ambasadora Željka Samardžiju! Oni su pokazali nedoraslost ćosićevih srpskih lažova i marifetluka Dodika & comp., a Samardžija kao vrstan švercer sa umjetninama, u čemu su i carinski službenici napravili ogroman propust. U svakom slučaju i Samardžija bi morao biti dio istrage Tužilaštva BiH zbog neprijavljivanja ikone carinskim službenicima!

Već se naširoko priča, da je ikona opljačkana u Ukrajini, da su je opljačkali pripadnici terorističkih srpskih paravojnih formacija. Da li je sada zvaničnicima Rusije jasno sa kim imaju posla, te da njihova velikosrpska pravoslavna braća, koji su ubilačko-pljačkaška iskustva sticali za vrijeme genocida u BiH, na okupiranom teritoriju ukrajinskog Krima išli radi ubijanja nevnih civila, ali i radi pljačke umjetnina koje imaju posebnu vrijednost na tržištu? To je sve dobro poznato Miloradu Dodiku, jer je upravo on ugošćavao srpsko-ruske ratnike, koji su ga vjerovatno tada 'džentlamenski' počastili opljačkanim umjetninama. A Dodik je izgleda odavno vrebao priliku i baš je sada iskoristio, da opljačkanu ikonu pokloni iskusnom diplomati Lavrovu, jer je jedan od zaslužnih Rusa koji se bori za onu srpsku stvar!

Foto kredit: Žurnal

Nego, nakon skandala Dodik - Lavrov, Dodik se planski “samoizolirao”, pod izgovorom da je bio u društvu oboljelog od covid -19, zatim da ima stomačne probleme, te da ga bole pluća… a onda se u genocidnoj tvorevini navodno forimira konzilij ljekara (samo im fali još David Dabić), koji iznose dijagnoze da je ovaj negativac “pozitivan” na coronavirus –, ali da je sve pod kontrolom. I tako klovnovski zabavljaju javnost. Dok se dobro osmislili plan odbrane i obmane javnosti. Najprije su se upregli iz Dodikovog kabineta koji su pustili priču o “porodičnoj ikoni”, da “je riječ o osveštanoj pravoslavnoj ikoni velikog sveca”, te da ju je poklonila neka banjalučka porodica, a zatim na kraju da je vrijednost, možda 100-200 eura. Prizemnije i mizernije ne može biti.

Ukrajinska zamjenica ministra kulture Svetlana Fomenko je povodom “afere ikona” za medije naglasila: “Na poleđini ikone utisnut je i pečat kao dokaz da se radi o originalnom primjerku. Riječ je o pečatu regionalne Komisije za očuvanje spomenika i materijalne kulture u Odesi, koja je ustanovljena 1926. godine u sklopu Historijskog i arehološkog muzeja”!

U svakom slučaju bh. ambasador u Rusiji Samardžija je uspio da ikonu prokrijumčari, i kako je medijima naglasio da ju je vratio Kabinetu Milorada Dodika. MIP BiH je slučaj prijavio Tužilaštvu BiH. Šta dalje?

Sve u svemu, nakon povratka “otpisanog” Dodika tek će tada da nastupi najprljavija igra, vjerovatno skrivanja originala i podmetanja bezvrijedne replike, a on će onako kao veliki Baja da uzvrati na pitanja kako nema veze sa tim, bio je bolestan, neka Tužilaštvo radi svoj posao... Dok mu još u prilog dolazi neustavni „Dan Genocidne tvorevine”, gdje će svesrpstvu da pošalje poruku o zavjeri protiv srpskog naroda.

Sva se ova priča ne može zamisliti da prođe bez snajperiste sa sarajevskog Jevrejskog groblja koji će 'mudro' srednjim prostom podesiti naočale, s porukom: Ne dirajte Dodika i srpski narod, da opet ne bude sto za jednog!

I tako, pojeo vuk magarca, odnosno pojeli magarci ikonu!

Foto FB