Copy paste
AFERA 'IKONA': OD KRAĐE DO KRIJUMČARENJA, ČEKA SE TUŽILAŠTVO BIH
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 26. Dec 2020. 01:12:57
Foto: Vijesti.ba


Afera “Ikona” svoj bi rasplet trebala dobiti pred Tužilaštvom BiH. Barem su takva očekivanja šire bh. javnosti. Lista prekršaja je povelika, a o svemu se interesuje i Interpol.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH zatražilo je hitnu reakciju Tužilaštva BiH, zbog sumnje da su tokom preuzimanje ikone od Ministarstva vanjskih poslova Rusije i njene predaju kabinetu člana Predsjedništva BiH, prekršene procedure.

Denis Hadžović, šef kabineta ministrice Bisere Turković potvrdio je da se ambasador Željko Samardžija uopće se nije konsultirao s MVP BiH da li može uzeti ikonu i da li on to može unijeti u BiH.

- Nije tražio ni saglasnost MVP da napusti zemlju prijema, Rusiju, a to može uraditi na poziv člana Predsjedništva BiH. Ali, bez obzira na sve, nikoga o tome nije obavijestio, kaže Hadžović i dodaje da je ustaljena praksa, ono što je ambassador preuzeo, mora dostaviti u MVP BiH.

- Mi smo danas informirali i Tužilaštvo BiH, poslali smo dopis, tražimo reakciju jer je Samardžija rekao da je predao ikonu, a mi ga nismo uspjeli ni kontaktirati. S obzirom da se radi o vrijednoj ikoni, koja je predmet interesovanja tri zemlje, tražimo da se sve provjeri jer sumnjamo da postoje elementi krivičnog djela. Samardžija kao iskusni i karijerni diplomata dobro zna procedure. Osim toga, u noti MVP Rusije je preporuka poklonodavcu da se sve provjeri putem Interpola, kaže Hadžović.

Ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija s druge strane potvrdio je da je ikonu, shodno dogovoru, odnosno zahtjevu ministarstva vanjskih poslova Rusije vratio darodavcu odnosno odgovornim osobama u kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Milorada Dodika. Agenciji Srna naknadno je potvrđeno da je ikona u Dodikovom kabinetu u sefu.

Portal Istraga.ba piše da je ambasador Samardžija prokrijumčario ikonu. Ovaj portal piše da je Samardžija kao diplomata lakše prošao pasošku kontrolu, obzirom na diplomatski pasoš, a na carinskoj kontroli je rekao da nema ništa za prijaviti.

A zapravo je imao - u njegovom ruksaku bila je ikona. U petak ujutro to je potvrdio i sam Samardžija, što je prema navodima Istrage carinski prekršaj.

Sada se čeka adekvatna reakcija Tužilaštva BiH.