Svi za Mostar
KAKO JE HEROJ MIDHAD HUJDUR HUJKE ODBIO ‘ULTIMATUM’ BOŽE RAJIĆA DA ARBIH STAVI POD KOMANDU HVO-A
Autor: Hayat
Objavljeno: 17. Dec 2020. 13:12:47


Da heroji nikada ne umiru, garant su njihova djela, koja o njima trajno govore. Takva su i ona heroja Midhada Hujdura - Hujke.

Pročitajte kako je odbio ultimativni zahtjev da se Armija RBiH stavi pod komandu HVO-a:

Da se mi silom stavljamo pod nečiju zapovijed, da predamo oružje, i da se mi, rođeni Mostarci, proglašavamo paravojnom formacijom i protjerujemo iz naših mahala!? Pa zar nismo ušli u ovaj rat sa četnicima da sačuvamo svoja ognjišta – nama tuđa ne trebaju.

To nama muslimanima, i u Kur’anu piše, da smo dužni svoja ognjišta braniti. Taktika četnika je bila da naš narod natjeraju da preda oružje da bi izvršili genocid nad Bošnjacima i Hrvatima. Valjda se nećemo služiti taktikom našeg zajedničkog neprijatelja.

U prvim danima suprotstavljali smo se četnicima sa minimalnim naoružanjem mjesec i po dana, a da sad, kada smo znatno naoružaniji i organiziraniji da nekome dozvolimo da od nas traži povlačenje i predaju oružja?! Stotine djevojaka od mene traži puške.

Niko nema pravo od nas tražiti da ustuknemo i da postanemo građani drugog reda. Svima odgovaramo sa - veliko NE! Silom više ništa, ali uvijek zajedno, sa dogovorom, jer mi smo za zajednički život svih čestitih i dobronamjernih ljudi…“

Rahmet nek je duši velikom heroju!

Izvor: Mostarsko jutro, bilten Mostarske brigade, april 1993.