Vogošća dobila izvršnu i zakonodavnu vlast
EDIN SMAJIĆ ZADRŽAO FUNKCIJU OPĆINSKOG NAČELNIKA
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 28. Nov 2020. 14:11:41
STARI - NOVI NAČELNIK: Edin Smajić


Prema podacima Centralne izborne komisije BiH koja je obavila prebrojavanje glasova sa 41 glasačkog mjesta, što se tiče izbora u sarajevskoj Općini Vogošća sve je jasno. Ukupno 27.471 birača, koliko ih je bilo upisano u birački spisak, imalo je priliku da izabere Načelnika i 27 vijećnika u Općinsko vjeće ove lokalne zajednice. Međutim, njih 15.199 je i ove izbore prespavalo. Nisu izašli na birališta. Pandemija Koronavirusa, zadovljstvo postojećim stanjem, mišljenje da se glasanjem ništa ne može prmijeniti... neki su od mogićih razloga za to. Od ukupno 12.227 onih koji su glasali, važećih listića je bilo 11.510, a nevažećih po svim osnovama 717.

Uprkos velikoj mašineriji vezanoj za brojne građevinske radove i šminkanje svega i svačega neposredno pred izbore, te agitaciji čelnika nekih boračkh i drugih, nestranačkih (!!!) udruženja, Stranka demkratske akcije nije se uspjela znčajnije nametnuti biračima. Edin Smajić, njihov kandidat za načelnika koji je, više od deset godina na čelu ove lokalne zajednice, pobijedio je sa 6.010 glasova. Iako se pobjedi ne treba gledati u zube, ovaj kandidat, koji je bio favorit u izbornoj utrci, osvojio je 2.743 ili 22,11 posto manje glasova u odnosu na izbore iz 2016. gdine. Za Dženana Brkanića, njegovog protukandidata „četvorke“ (Narod i pravda, SDP, Nezavisna bosanskohercegvačka lista i Naša stranka) kažu da je u predizbornoj kampanji zakrpio bar jednu rupu na nekom putu dobio bi više od 4.585 koliko je inače dobio glasova. Da Demokratska Fronta i Građanski savez nisu istakli svog kanidata za načelnika Rifeta Derviševića koji je osvojio 857 glasova, Dženan Brkanić se možda i mogao domoći načelnčke pozicije.

Detalj sa jedne od ranijih sjednca Općinskog vijeća Vogošća


Što se tiče Općinskog vjeća, dosadašnja koalicija SDA i SBB, nije uspjela zadržati dosadašnje pozicije. SDA je izgubila jedan mandat te će u novom Općinskom vjeću od 27 vjećnika imati svojih 11, dok je SBB izgubila dva mandata te će u novom vijeću imati samo jednog vijećnika. Iako je na ovogodišnje izbore išla u koaliciji sa Građanskim savezom, Demokratska fronta je, također, zabilježila pad. Izgubila je dva mandata te će ih u budućem sazivu lokalnog zakonodavng tijela imati samo tri. Socijal demokratska partija (SDP) upjela je zadržati svoja dosadašnja tri mandata.

Kao stranka koja je prvi put izašla na lokalne izbore Narod i pravda može biti zadovoljna ostvarenim rezultatom. Osvojila je šest mandata, a po jedan mandat osvojili su i njihovi partneri iz „četvorke“ Nezavisna bosanskohercegovačka lista i Naša stranka. Jedan mandat osvojila je i Platforma za progres.

Stranke „četvorke“ (Narod i pravda, SDP, Nezavisna bosanskohercegvačka lista i Naša stranka) imaju 11 mandata isto kao i Stranka demokratske akcije. Ko će u novom Općinkom vijeću imati većinu ostaje da se vidi od toga na čiju će se stranu prikloniti DF-GS, SBB i Platforma za prgres.