Film koji opisuje poslijeratnu situaciju u BiH, kao temelj onoga gdje danas živimo
„MOŽDANE OPNE“ AUTORA HARISA ŠEHOVIĆA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 28. Oct 2020. 16:10:31


„Moždane opne“ opisuju jedno – dimenzionalno društvo u kome svakodnevno obitavamo.
„Moždane opne“ opisuju životopis poslijeratne Bosne i Hercegovine i tumačenje same psihologije likova koji prolaze jedan dan u svome naselju, film opisuje jedan dan u nizu od svih dana, u kojim oni provode svoje vrijeme ispred, iza ili na zgradi.

Likovi su oznaka kao tumač razmišljanja, jednog okvira i jednog pogleda na životnu situaciju u kojoj živimo.

Smatram da je psihologija vibracija sklada i harmonije, u pravo zbog toga što se nalazimo u ne skladu i neharmoniji.

Japanski naučnik Masaru Emoto, bio je, poduzetnik i autor filmova, neki od njih su 'Voda', 'Sveta Mekka', 'Kakav zvuk' i ima ih još.

Masau Emotov citat, tvrdim da ljudski govor ili misli imaju dramatične učinke na vodu, tvrdim da pozitivne riječi i emocije, klasična muzika i pozitivna molitva usmjerena na vodu proizvode lijepe kristale, dok negativne riječi i emocije i gruba glazba, poput heavy metala, proizvode ružne kristale.

Ovo je citat od Masau Emota, on je istraživao vodu 1990-ih god, u Japanu.Danas kada nauka napreduje u svom tehnološkom smislu, najnovija istraživanja pokazuju da se voda nalazi u ljudskom dnk, hemiji u mozgu i našem cjelokupnom ljudskom biću. I u pravo zbog toga govorim da je psihologija vibracija sklada i harmonije, kao i što voda pravi lijepe ili ružne kristale od zavisnosti vibracije upučene njoj, tako i ljudsko biće, nesvjesno dolazi do lijepog ili ružnog, u zavisnosti od bvibracija koje upija ljudsko biće unutar sebe. Harmonija ili sklad po svojoj definiciji je ništa previše, ništa nepotrebno i da svega ima dovoljno.

Film „Moždane opne“ je trebao biti rađen u stvarnom svijetu i svijetu snova glavnom lika Ahmeda, gdje on kroz prirodno tehničke nauke, kroz samu prirodu shvata realnost života i doživljava drukčiji pogled na svijet, međutim zbog nekih određenih pitanja koje sam sam sebi postavio, taj dio filma je izbačen.

U pauzi od nekoliko mjeseci smatrao sam da bi najbolja postavka bila da postavim sistem kao masonsku ložu, ta masonska loža ne radi sa ljudima, niti upravlja sa ljudim, prvobitno postavlja prljave standarde i insipiriše magnete za ljude, ljude koji će taj standard sprovesti u djelo, nesvjesno. Većinom su to poznate ličnosti.U filmu je Bosna i Hercegovina prikazana kao šahovska ploča gdje masoni upravljaju svaku figuru, i usmjeruju je u smjeru u kojem žele. Bosna i Hercegovina će dobiti priliku, priliku za stvaranje sopstvenog kritičkog razmišljanja, kritičkog i intelektualnog društva koje će se boriti na šahovskoj ploči.

Film i književnost su medijski format kojim se bavim, međutim, smatram se prvoshodno pronalazačem, istraživačem prirodni zakona u društvenoj znanosti i u prirodno tehničkoj znanosti gdje me najviše interesuje mehatronika bez elekctriteta i magnetizam. Zbog toga sam filmu „Moždane opne“ pristupio sa istraživačkog dijela, ua zadnje četiri godine sam istraživao psihologiju, kako socijalne slučajeve, napuštene borce, srednju i veću granu ljudi u finansijskom smislu, naša vibracija proizvodi stanje uma koje je i dalje usko vezano za jedno dimenzionalnost, a sistem shvata i iskorištava na svojevrstan način.Knjiga od Di Brauna, američkog domorodovca, Sahranite mi srce kraj ranjenog koljena,ova knjiga je izdata 1970. god., knjiga je bila na New York Timesu kao bestseller preko deset godina, prodan je groman broj primjeraka. Uvodni dio knjige sadrži nekoliko stranica, spomenut ću jedan citat iz uvodnog dijela gdje Di Braun kaže:

- „Ako danas vidite Indijance, američke domorodovce u svojim rezervatima kako doživljavaju moralni pad, nasilje, opijanje alkoholom, prostituciju i sve ono najgore, to je zbog toga jer im je bijeli čovjek uništio njihovu baštinu. To se dogodilo na neki način i Bosni i Hercegovini.
Zanimljiva činjenica da je „bijeli čovjek“, kako kaže Di Braun, zapravo i donio te stvari na tlo Amerike, alkohol, prostituciju, nasilje itd..