CIK ZABRANIO UČEŠĆE NA IZBORIMA STRANCI NENADA STEVANDIĆA
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 07. Oct 2020. 17:10:32


Centralna izborna komisija (CIK) BiH poništila je danas kandidaturu Ujedinjene Srpske Nenada Stevandića za učešće na Lokalnim izborima.

Preciznije, ovoj stranci zabranjeno je učešće na predstojećim izborima. Stevandić je kažnjen sa 10 hiljada maraka zbog spornog spota te političke partije. Uz to, CIK je izdao naredbu da se sporni spot ukloni sa društvenih mreža Twitter, Facebook i sa Youtube kanala.

Ovu odluku na današnjoj hitnoj sjednici jednoglasno su podržali članovi CIK-a BiH.

U obrazloženju odluke, iz CIK-a su podsjetili da je Ujedinjena Srpska 20. septembra objavila videospot na društvenim mrežama Twitter i Facebook, te na Youtube kanalu sa sadržajem koji može prenijeti nedvosmislen i neposredan rizik od poticanja na mržnju, izazivanje straha i netoleranciju.

CIK BiH je u okviru svojih nadležnosti po službenoj dužnosti pokrenuo postupak utvrđivanja odgovornosti ove političke stranke zbog osnovane sumnje da je prekršila odredbe Izbornog zakona.

Ujedinjena Srpska im je, kako su naveli, u blagovremenom roku dostavila svoje izjašnjenje u kojem je, pak, navela da razlog objave videospota nije predizborna kampanja, nego poziv političkim strankama i političarima na ujedinjenje, te da on ne predstavlja kršenje odredbi Izbornog zakona.

Iz CIK-a su također podsjetili da je Ujedinjena Srpska već sankcionisana zbog kršenja odredbi člana 7.3. stav 1. tačka 7. Izbornog zakona, te da ni nakon saznanja da se protiv nje vodi postupak zbog objave ovog videospota, nije prestala s objavljivanjem spornih sadržaja.

- Kontroverzni spot Ujedinjene Srpske predstavlja nacionalizam u svom svojem ruglu i golotinji - rekao je nedavno za Vijesti.ba profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Asim Mujkić.