MANDATAR VLADE CRNE GORE KRIVOKAPIĆ; BEČIĆ PREDSJEDNIK SKUPŠTINE; BS ČESTITALA
Autor: B.net
Objavljeno: 23. Sep 2020. 20:09:42

Krivokapić i Bečić


Husović: Podrška Bečiću odraz poštovanja većinske volje građana


"Građanska Crna Gora, predvođena proevropskim snagama, jedina je uspješna priča u današnjem vremenu", rekao je Husović

Bošnjačka stranka glasala je za imenovanje Alekse Bečića za predsjednika Skupštine Crne Gore.
Iz Bošnjačke stranke su saopštili da su se na izborima desila promjena na političkoj sceni u Crnoj Gori, koje oni poštuju.
Iz te partije je saopšteno da aće njihova podrška biti neupitna i kada je riječ o izboru skupštinskih tijela.
"Na taj način, doprinijećemo da Skupština bude istinski dom demokratije, a mi ćemo se kao konstruktivna opozicija potruditi da utičemo na političke procese koji će se odvijati u Skupštini”, poručio je predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović.

On je istakao da je koncept manjinske Vlade, koji Bošnjačka stranka zagovara od prvog dana i dalje najbolji model za političku stabilnost Crne Gore.
"Građanska Crna Gora, predvođena proevropskim snagama, jedina je uspješna priča u današnjem vremenu", rekao je Husović, objavio je podgorički dnevnik Vijesti.me.
Potvrdom zastupničkih mandata konstituiran je u srijedu 27. saziv Skupštine Crne Gore koji je za predsjednika izabrao Aleksu Bečića iz Demokratske Crne Gore i to je prvi saziv u posljednjih 30 godina u kojem Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića nema većinu.

Prethodno su riješene nesuglasice nastale glede podrške Zdravku Krivokapiću, nositelju liste koalicije "Za budućnost Crne Gore", tako što su svi zastupnici vlasti potpisali da će ga nakon konstituiranja parlamenta podržati za mandatara buduće vlade.

Koalicije "Za budućnost Crne Gore", "Crno na bijelo" i "Mir je naša nacija" imaju većinu od 41 zastupnika za formiranje nove vlade i slanje Demokratske partije socijalista u oporbu nakon 30 godina.

Socijaldemokrati i Bošnjačka stranka osvojile po tri mandata, SDP dva, "Crno na bijelo" četiri, "Albanska koalicija - Jednoglasno" jedan mandat, DPS 30, koalicija "Za budućnost Crne Gore" 27, "Albanska lista" jedan, i koalicija "Mir je naša nacija" deset mandata.

U parlamentu je Milan Knežević iz Demokratskog fronta rekao da Krivokapić ima njihovu punu podršku te da čelnike te partije "ne zanimaju fotelje, već samo budućnost Crne Gore i svih njenih naroda", dok su sve tri koalicije na Twitteru istodobno objavile zahtjev predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću da mandat za sastav nove vlade povjeri čelniku prosrpske koalicije Krivokapiću.

Nakon izbora održanih 30. kolovoza, na kojima je prvi put nakon 30 godina u Crnoj Gori smijenjena vlast, nova vladajuća većina potpisala je koalicijski sporazum kojim su se čelnici obavezali da neće mijenjati državne simbole Crne Gore, njene vanjskopolitičke ciljeve te da neće dovoditi u pitanje priznanje Kosova.

Dio DF-a bojkotirao crnogorsku himnu?

Iako je sporazum tri vladajuće koalicije predvidio da neće biti mijenjanja crnogorskih simbola, najesktremniji dio DF-a, zastupnici Nove srpske demokracije, na konstitutivnu sjednicu parlamenta ušli su tek nakon što je intorinama državna himna.

Također, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nije prisustvovao prvoj sjednici ovog saziva.

On ima zakonski rok od 30 dana da Zdravku Krivokapiću da mandat za sastav nove vlade, prenosi Hina.

"I MANASTIR I KATEDRALA I DŽAMIJA SU MOJA MJESTA"

Abazović: Sastanku pod Ostrogom prisustvovao sam sa velikim zadovoljstvom, razgovarao sam sa ljudima

"Nemam bilo kakve komplekse od bilo koga i bilo čega. Branim građansku i evropsku Crnu Goru i to ću braniti ubuduće"

Lider koalicije "Crno na bijelo" Dritan Abazović je rekao da je sastanku pod Ostrogom prisustvovao "sa velikim zadovoljstvom".

"I manastir i katedrala i džamija su moja mjesta. Bio sam da razgovaram sa ljudima. Možda ste vi navikli da se dogovarate u Splendidu, Hiltonu i Ramadi, da nosite kese jedni drugima ili da budete potkupljeni. Ja to nisam i nikada neću raditi. Sa ljudima na bilo kom mjestu za koje smatram da treba se obavi neki razgovor obavio sam. Nemam bilo kakve komplekse od bilo koga i bilo čega. Branim građansku i evropsku Crnu Goru i to ću braniti ubuduće. Mislim da je crnogorski parlamenta bio dotakao dno zato i nismo bili u njemu. Ako bude ovaj parlamenta kao u prethodnom sazivu ni vi nemojte dolaziti, ali sam siguran da tako neće biti", rekao je Abazović i dodao da mu je čast i zadovoljstvo što će Bečić biti predsjednik Skupštine.
U manastiru Ostrog juče je održan sastanak mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i nosilaca lista i političkih lidera dosadašnjih opozicionih partija, objavio je dnevnik Vijesti.me.