ZVANIčNIK NATO-A: CRNA GORA JE JOŠ 2019. TRAŽILA TIM ZA KONTRAHIBRIDNU PODRŠKU
Autor: NAP
Objavljeno: 10. Sep 2020. 17:09:55


Crna Gora je tražila angažovanje NATO tima za kontrahibridnu podršku, koji je raspoređen na nekoliko dana u novembru 2019. godine, potvrdio je Patriji neimenovani NATO zvaničnik.

"Na zahtjev Vlade Crne Gore, prvi NATO tim za kontrahibridnu podršku raspoređen je u Crnu Goru na nekoliko dana u novembru 2019. godine kako bi pružio savjete o poboljšanju odbrane zemlje od niza hibridnih prijetnji. Crnogorski zahtjev podnijet je početkom 2019. godine, puno prije usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Nije bilo dodatnih zahtjeva od crnogorskih vlasti", dodaje neimenovani zvaničnik Saveza.

Pitalli smo ga o aktuelnom momentu u Crnoj Gori, mogućim unutrašnjim prijetnjama i utjecaju na region, a NATO zvaničnik za Patriju odgovara: "Pozdravljamo kontinuirani dragocjeni doprinos Crne Gore našoj zajedničkoj sigurnosti, uključujući njeno učešće u misijama, operacijama i vježbama koje predvodi NATO, a posebno kroz njenu ulogu u podršci stabilnosti regiona zapadnog Balkana".

Ovaj zvaničnik nam je na pitanje o saradnji s mogućom novom vladom kratko odgovorio da ne komentarišu unutrašnja pitanja saveznika.

Pojašnjenja radi, hibridni rat vojna je strategija koja sadrži elemente konvencionalnog ratovanja, nekonvencionalnog ratovanja i internetskog ratovanja.