EVO ŠTA JE DRITAN ABAZOVIĆ ODGOVORIO FERHATU DINOŠI, AMBASADORU CRNE GORE U PRIŠTINI
Autor: B.net
Objavljeno: 05. Sep 2020. 14:09:53


Ambasador Ferhat Dinoša: Kucnula ti je ura da spašavaš Crnu Goru

Ambasador Crne Gore na Kosovu Ferhat Dinoša obratio se lideru koalicije Crno na bijelo Dritanu Abazoviću pismom koje su objavili mediji u CG i regionu:

Dragi Dritane,
Obraćam ti se, bez persiranja, u svoje lično ime. Kao prijatelj tvog pokojnog oca i kao Albanac koji je prije tebe bitisao na crnogorskoj političkoj sceni. Obraćam ti se zato što ti je kucnula ura da spašavaš Crnu Goru. Nakon nedjeljnih parlamentarnih izbora, tvoja URA determiniše budući sastav Vlade Crne Gore, ali i determiniše odbranu ili potiranje nezavisne Crne Gore.
Možda više nego što je moja DUA (Demokratska unija Albanaca) determinisala manjinsku logistiku da Crna Gora povrati nezavisnost i postane suverena, međunarodno pritznata država. Obraćam ti se zato što čujem da si namjerio da novu Vladu stvaraš sa onim akoji su nesrećni da je stvorena nezavisna Crna Gora, koji je ne priznaju, koji je vide samo kao srpsku Spartu.
A znam da voliš Crnu Goru. Možda i više od mene jer ja volim Albaniju više od tebe.
Znam da smo obojica bili srećni na dan objavljivanja referendumskog rezultata 21. maja 2006. Ja sam dana ponosan što sam kao jedan od albanskih lidera uticaio na taj rezultat.
Ti bi sjutra mogao biti ponosan što si kao “građanski političar” presudno uticao da taj rezultat nastavi da živi.
Ali, dragi Dritane, to možeš da učiniš jedino ako odustaneš od svoje namjere. I dil napraviš sa svojim najvećim političkim protivnikom.
Zašto ti ovo kažem?
Zato što sam se u svoje vrijeme i ja tako ponašao. I nijesam se pokajao.
Gospodin Milo Đukanović je 90-ih godina prošlog vijeka bio moj najveći politički protivnik, jer je najviše napadao moje biračko tijelo. Ali je bio i moj najveći politički partner, jer se bez njega nije moglo putevima obnove nezavisnosti Crne Gore. A bez nje ne bi svanulo ni Crnogorcima ni Albancima.
Zato sam ga zdušno podržao na prvim predsjedničkim izborima, krajem 90-ih, nakon njegovog raskida sa politikama Slobodana Miloševića, zato sam ga zdušno podržao početkom 2000-ih na stvaranju logistike za referendumsku većinu, zato sam na završnom mitingu iz sveg glasa vikao da će Albanci listom podržati nezavisnost Crne Gore jer je ona i njihova država.
Tako je i bilo. Znam zasigurno da si bio među njima. Nije crnogorska vlast tada bila niti je danas bez mana, ali je valjalo, a valja i danas dobro razmisliti s kim da se te mane umanje jer ih je teško ukloniti.
Govorio sam Milu Đukanoviću o tim manama i propustima njegove vlasti u odnosu na demokratska prava Albanaca javno, u Skupštini Crne Gore. Ali sam dodao da će imati našu podršku. Jer, govorio sam mu: “Bez Vas bi Crna Gora bila Ravna Gora!”
Zato sam ga podržao.
Tako bi bilo i danas. Zato ti nećeš u savez sa snagama kojima je Ravna Gora milija od Crne Gore. Nećeš tamo jer ti ne bi oprostili Crnogorci, Albanci, mnogi Srbi, Bošnjaci, Muslimani, Hrvati, Romi, region, NATO, EU…
Bilo je i tada onih koji su mi aplaudirali da ga nijesam podržao. Bila mi je, uoči referenduma, upućena i ponuda koja bi me privremeno odvela u ćiftelijske žice samo da sam prihvatio da Albanci uoči referenduma pooštre kurs prema Đukanoviću.
Nijesam htio slavu koja bi ugrozila nezavisnost Crne Gore. Time i nezavisnost Kosova.
Kada bi ti danas otišao u savez sa protivnicima nezavisne Crne Gore, preselio bi se u strune gusala.
Slavili bi te, jednokratno, tvoji potencijalni šefovi, u novoj vladi Crne Gore.
Oni koji su bili protiv nezavisnosti Crne Gore i koji su štrajkovali glađu kada je Crna Gora priznala nezavisno Kosovo.
Blagosiljao bi te njihov politički lider u popovskoj odori koji je anatemisao Đukanovića kada je priznao Kosovo.
Ali bi te Dante bacio u 9. krug.
Zato, nemoj tamo, ljudski te molim.
Dragi Dritane, imao bi moje razumijevanje u rušenju ove dugotrajuće vlasti, jedino kada bi je mogao zamijeniti drugom kojoj bi Crna Gora bila prva.
Ali znaj da se ni danas Crna Gora ne može sačuvati bez Mila Đukanovića.
Sa tvojim potencijalnim partnerima, iz Demokratskog fronta u novoj vlasti Crna Gora bi nestajala. Polako. ali sigurno.
Kao što bi i ti nestao na prvoj krivini njihovog nacionalističkog pro srpsko-ruskog pohoda na suverenu Crnu Goru.
Stvaraj proevropsku vladu sa onima koji su stvorili Crnu Goru i kojima ćeš s najviše izvršne funkcije ukazivati na učinjenim greškama za koje se mora odgovarati.
Da sam ja predsjednik DPS-a koja je i ovaj put bila najjača izborna lista i bez koje ne bi bilo nezavisne Crne Gore bio bi mi premijer.
Prije toga, hoću da me pozoveš na ručak, u svojoj kući, kao što je učinio tvoj otac u vrijeme kad se ” kalio čelik” za suverenu, međunarodno priznatu Crnu Goru, koju ovaj put, jedino ti s tvojim kompartijcima možete spasiti.

Prijateljski,
Ferhat Dinoša.
Lider građanskog pokreta URA poručio je da se ne treba odazivati na otvorena pisma poput onog koje mu je uputio crnogorski ambasador u Prištini Ferhat Dinoša.

Gdje si bio da digneš glas kad je izbila afera "Koverta", upitao je Abazović Dinošu, koji je apelovao na lidera URA da ne ulazi u koaliciju sa "onima kojima je milija Ravna Gora od Crne Gore".

Abazović je, gostujući na TV A1, rekao i da će zakoni o porijeklu imovine i lustraciji, pored novog zakona o slobodi vjeroispovijesti, biti prvi usvojeni u Skupštini.

Svi funkcioneri i povezana lica koja imaju imovinu preko 500.000 eura moraće da je dokažu, poručio je lider URA, jednog od tri koaliciona bloka koji su postigli dogovor o formiranju nove vlade.

- Lustracija je potrebna da bi ljude koji nisu dostojni javnih funkcija isključili iz javnog života. Reizbor sudija i tužilaca potreban jer su se ljudi previše obahatili i napravili velike štete za državni budžet, - kazao je Abazović.

On je takođe istakao da nova vlast treba da promoviše sve ono što DPS nije, a to je da suzbija partijsku državu. Dodao je da je nakon uspjeha na izborima URA duplirala članstvo od nedjelje veče do četvrtka ujutru.

Abazović je poručio da u budućoj vlasti neće biti revanšizma, i da je svako dobrodošao ko ima reference, te da je namjera da na nekoliko pres-konferencija prikažu krvnu sliku Crne Gore i pokažu parametre koje su zatekli od strane bivše vlasti.

- Građani zaslužuju da znaju gdje su nas oni doveli, - poručio je Abazović.

Lider URA je takođe rekao da je uloga Crkve bila značajna na izborima, ali da DPS ne treba da traži krivca u Crkvi jer je sam donio zakon. "Donio je najstupidniju odluku. DPS je pucao sam sebi u obje noge", primijetio je Abazović povodom zakona o slobodi vjeroispovijesti.

U osvrtu na spoljnu politiku buduće vlade, prvi čovjek URA kazao je da Crna Gora ne treba da mijenja spoljnopolitički kurs bi nova vlast imala mirnu tranziciju i podršku međunarodne zajednice, te da svakodnevno lobira na tom planu.

Na pitanje da li će ulaskom Demokratskog fronta u vlast u parlamentu nestati Crnogorci, Abazović je kazao da je upravo suprotno.

- Da je DPS kojim slučajem pobijedio i nastavio da guši Srbe, DF bi na sljedećim izborima imao sam većinu, ne bi imali potrebu da zovu nikoga, - kazao je Abazović.

On je poručio DPS-u da se Crna Gora ne brani samo iz pozicije vlasti. "Ako je neko kriv što je došlo do smjene vlasti onda je to sama vlast."

Gdje je bio neko da kaže Rami…

Na pitanje da li se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić miješao u izbore u Crnoj Gori te gdje je bio neko da kaže Vučiću "dalje ruke od Crne Gore", Abazović je odgovorio kontra primjedbom:

- Gdje je bio neko da kaže Ediju Rami - dalje ruke od Crne Gore kad je podržao Đukanovića, - kazao je Abazović, podsjetivši da su svojevremeno i Izetbegović i Milanović upućivali slične poruke.

Saopštio je da će Crna Gora biti vječna samo ako izgradi jake institucije. "Najveći interes građana Crne Gore je da izgradimo jaku modernu Crnu Goru na građanskim osnovama", kazao je lider URA.