ASOCIJACIJA MLADIH SDA: OSUĐUJEMO IZDAJNIČKE KOMENTARE SDP-A O SARAJEVSKOJ VIJEĆNICI
Autor: B.net
Objavljeno: 27. Aug 2020. 16:08:19


Asocijacija mladih osuđuje skandalozne komentare koje je adiministrator zvaničnog facebook naloga SDP-a uputio povodom godišnjice paljenja Vijećnice, sugerišući da je riječ o "običnoj paljevini" i da ne treba „svake godine pisati isto“.

Dok se širom svijeta paljenje Sarajevske Vijećnice obilježava kao planetarni simbol urbicida i napada na kulturu, iz SDP-a nas ubjeđuju da trebamo krenuti putem zaborava, minimizirajući značaj Vijećnice i njenog uništavanja, čime samo pokazuju kakav poremećaj vrijednostin je zavladao u ovoj nekada respektabilnoj partiji.

Sa konsternacijom odbacujemo takve komentare, i poručujemo SDP-u da Vijećnica, sa sudbinom koju je doživjela nikada neće biti samo zgrada sa sarajevskih razglednica, već jedan od najvažnijih kulturnih spomenika u svijetu.

Sjećanje na hrabrost građana Sarajeva koji su rizikovali svoje živote da bi spašavali kulturno blago iz plamene Vijećnice zaslužuje najveće poštovanje, a ne nipodaštavanje i relativiziranje kakvo sve češće, nažalost, dolazi iz SDP-a, piše u saopćenju koje je potpisao Haris Šabanović, predsjednik Asocijacije mladih SDA.