NAROD I PRAVDA
28. GODIŠNJICA POGIBIJE RAMIZA SALČINA - HEROJA ODBRANE SARAJEVA
Autor: B.net
Objavljeno: 22. Aug 2020. 14:08:32


Danas se navršava 28 godina od pogibije Ramiza Salčina, prvog komandanta Općinskog štaba Teritorijalne odbrane Novi Grad.

Ramiz Salčin rođen je 13.05.1954. godine, a poginuo je od snajperskog hica iz pravca Nedžarića 22.08.1992.

Dao je veliki doprinos odbrani Sarajeva na samim počecima rata. Bio je prisutan na svim ratištima na području Novog Grada: od Bitke na Žuči, Mojmilu, Dobrinji i Nedžarićima sve do Saraj-Polja, gdje je i poginuo.
Posthumno je 1994. odlikovan najvećim ratnim priznanjem Zlatni ljiljan, a dobitnik je i ordena Zlatni grb s mačevima.

Po njemu su na prostoru Novog Grada ime dobili trg, ulica i dvorana, kao i tradicionalni malonogometni turnir.

Delegacija Naroda i Pravde Novi Grad prisustvovala je ceremoniji obilježavanja godišnjice i odavanju počasti na mjestu pogibije.

Obilježavanju je prisustvovao i Adnan Delić, kandidat "četvorke" (NiP, SDP, NS, NLB) za načelnika Općine Novi Grad.

"Sjećanje na naše ratne heroje koji su dali živote za Bosnu i Hercegovinu naša je obaveza. Nemjerljiv je doprinos Ramiza Salčina za odbranu Sarajeva. Heroj čiji lik i djelo nikada ne smijemo prepustiti zaboravu.

U njegovu čast i kao vid zahvalnosti, prije četiri godine, kao predsjednik i osnivač Sportskog udruženja "Fair Play" u saradnji s fondacijom "Ramiz Salčin", pokrenuli smo i organizovali malonogometni turnir koji nosi ime Ramiza Salčina i svake se godine od tada odigravao u sportskoj dvorani nazvanoj po njemu. Ove smo godine, nažalost, zbog epidemije koronavirusa prinuđeni otkazati odigravanje turnira, ali sigurno nastavljamo iduće. Cilj nam je bio da turnir postane tradicionalni i podsjetnik na Ramiza Salčina, koji je život dao za ovaj grad i našu domovinu. Osjetili smo potrebu da se na neki način odužimo našem heroju za njegov doprinos odbrani i iz toga se izrodila ideja organizovanja turnira koji će nositi njegovo ime", kazao je Adnan Delić.