OBILJEŽENA 95. GODIŠNJICA ROĐENJA PRVOG PREDSJEDNIKA BIH ALIJE IZETBEGOVIĆA
Autor: Hayat
Objavljeno: 08. Aug 2020. 12:08:12


Pjesma o Aliji Izetbegoviću

Ponos si Bosne i naroda svoga
Čovjek vremena što ostavi trag
Djela su tvoja putokaz nama
Da životom čuvamo naše zemlje prag

Samo hrabri i bunotvi mogu biti nada
Da se Bosna podigne iz čemera i jada
Domovina i nacija ispred su života
Učio nas Alija, da za Bosnu nije umrjiet` grjehota

Od Kulina Bana do našije dana
Bosna je imala puno velikana
Svaki od njih branio je od zlih dušmana
A Alija bijaše svjetlo joj imana

Pognuti ispod zvijezda, ne možemo ići
Do slobode moramo uspravni stići
Gazijskim stazama hrabro koračati
Ement šehida predano nositi

Sa Kovača ravnih u nas gledaš ti
Predsjedniče Alija, jemin smo ti svi
Da su djela tvoja naše pjesme stih
A Bosna je naša emanet šehidski

Slijedit ćemo djela i čuvat emanet
Sve dok Bošnjak živi i Bosne će biti
Predsjedniče Alija jemin smo ti svi
Gazije su spremne Bosnu sačuvati

Autor: Elmedina Muftić
Učenjem fatiha i polaganjem cvijeće na šehidskom spomen-obilježju i na mezarju na Kovačima, danas je obilježenja 95. godišnjicea rođenja Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i osnivača Stranke demokratske akcije.

Bakir Izetbegović, lider SDA, kazao je danas, da kako stari, sve su mu svježija sjećanja o ocu Aliji.

Radio je puno po terenima, znao bit odsutan i po šest mjeseci. U Crnoj Gori je bio i tako jednog jutra se probudim kad tamo moj babo leži u postelji blizu moje. Uvijek mi je donosio poklone. Onda je nastao jedan period s ratovima, zatvorima. Tada sam imao priliku učiti od jednog staloženog čovjeka – prisjetio je Bakir Izetbegović i dodao je da j Alija bio spreman priznati svoje greške i neuspjehe.

Cvijeće na Kovačima položile su brojne delegacije, kao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Alija Izetbegović je, bez ikakve sumnje, najznačajnija ličnost u modernoj historiji BiH. Bio je na čelu RBiH u vrijeme raspada bivše Jugoslavije i borbe za osiguranje samostalnosti i nezavisnosti BiH i uspješno je dobio tu bitku. BiH je pod njegovim vodstvom postala nezavisna, međunarodno priznata država, članica UN-a, – izjavio je Džaferović.

DŽAFEROVIĆ: ALIJA IZETBEGOVIĆ JE ČOVJEK KOJI JE CIJENJEN I NA ISTOKU I NA ZAPADU

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na mezarju Kovači danas je obilježena 95. godišnjica rođenja prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, javlja Anadolu Agency (AA).

Cvijeće na Kovačima položile su brojne delegacije, kao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

“Alija Izetbegović je, bez ikakve sumnje, najznačajnija ličnost u modernoj historiji BiH. Bio je na čelu BiH u vrijeme raspada bivše Jugoslavije i borbe za osiguranje samostalnosti i nezavisnosti BiH i uspješno je dobio tu bitku. BiH je pod njegovim vodstvom postala nezavisna, međunarodno priznata država, članica UN-a”, izjavio je Džaferović.Kako je kazao, bio je na čelu BiH u vrijeme odbrane BiH od agresije.

“To su postignuća koja su direktno vezana za ličnost rahmetli Alije Izetbegovića i to će zauvijek biti upisano u historiji BiH. Alija Izetbegović je čovjek koji je cijenjen i na Istoku i na Zapadu, kao državnik, mislilac, pisac i humanista. Djelo Alije Izetbegovića ostat će kao trajna inspiracija budućim generacijama i primjer kako se u skoro nemogućim uslovima izborio za slobodu, toleraciju, demokratiju i državu BiH”, rekao je Džaferović.

Sretan je što je imao priliku da u jednom periodu svog političkog djelovanja bude jedan od bliskih saradnika Alije Izetbegovića.

“Ponovit ću i ovom prilikom da sam se ja politički oblikovao tokom saradnje s rahmetli predsjednikom. Mudrost Alije Izetbegovića je potrebna i danas, u trenutku kada se BiH bori s onim silama koje ne žele dobro našoj zemlji. Volio bih da postoji više jedinstva kod probosanskih političkih snaga, o tome je mnogo puta govorio i predsjednik Alija Izetbegović. Jer jedinstvo probosanskih političkih snaga je, u stvari, jedan od bitnih preduslova za uspješnu borbu za cjelovitu i demokratsku BiH”, naglasio je Džaferović.Na današnji dan prije 95 godine rođen je Alija Izetbegović, prvi predsjednik Predsjedništva međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine, vrhovni komandant bosanske armije u najtežem periodu historije BiH, periodu agresije i rata 1992.-1995.

Rođen je 1925. godine u Bosanskom Šamcu. Odrastao je i školovao se u Sarajevu, gdje je i diplomirao na Pravnom fakultetu. Kao pravni savjetnik radio je u više sarajevskih preduzeća. Zbog svojih političkih opredjeljenja i djelovanja dva puta je zatvaran i osuđivan. U poznatom, politički montiranom “Sarajevskom procesu”, kao prvooptuženi u grupi od trinaest muslimanskih intelektualaca, osuđen je na 14 godina zatvora.

Pokrenuo je formiranje Stranke demokratske akcije (SDA) i na prvoj osnivačkoj skupštini SDA 25. maja 1990. godine postao njen prvi predsjednik. Nakon pobjede SDA na prvim višestranačkim parlamentarnim izborima 1990. godine, Izetbegović je izabran za prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH.

Nakon prvih poslijeratnih višestranačkih izbora 1996. godine izabran je za člana, a potom i za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Nakon deset godina obavljanja funkcije člana Predsjedništva BiH, iz zdravstvenih razloga, 2000. godine podnio je ostavku na mjesto člana Predsjedništva BiH.Ostat će zapamćena izjava Richarda Holbrooka, tvorca Dejtonskog sporazuma: “Da nije bilo Alije Izetbegovića, danas ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine”.

Alija Izetbegović je umro 19. oktobra 2003. i sahranjen je na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu.