U MALJEVCU JE UMRO DUGOGODIŠNJI MUTEVELIJA SULJO BAŠIĆ
Autor: B.net
Objavljeno: 07. Aug 2020. 15:08:34


Nakon duge i teške bolesti u 68. godini života umro je predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Karlovac i mutevelija Džemata Maljevac Suljo Bašić. Najzaslužniji je od muslimana u civilnom sektoru unutar Islamske zajednice u Karlovačkoj županiji. Tijekom svog života Suljo Bašić je obnašao različite dužnosti u Islamskoj zajednici od džemata do medžlisa. Bio je mutevelija s najdužim stažom u cijeloj Hrvatskoj, skoro 20 godina. Ostat će upamćen u povijesti islama i muslimana Karlovačke županije što je sa svojim imamom Admirom ef. Muhićem začetnik ideje projekta Islamskog centra u Maljevcu za kojeg se u Džematu Maljevac nadaju da će do kraja ove godine dobiti Građevinsku dozvolu. U njegovom dugogodišnjem volonterskom radu kupljena je parcela za džamiju u Maljevcu, adaptiran je i preuređen mesdžid u Maljevcu, izgrađena gasulhana na mezarju u Širokoj Rijeci, izgrađena munara i otvorena džamija u Bogovolji te mnogi realizirani programi i sadržaji u Karlovačkoj županiji. Ujedno je bio i predsjednik MO Svinica (Vojnić) u čijem se mandatu asfaltirala županijska cesta Maljevac-Topusko te izgrađen most na rijeci Glini u Maljevcu.

Prvi glavni imam Admir ef. Muhić za svog prvog i odanog suradnika Sulju Bašića je rekao: "On nije bio puno rječit, ali njegova djela jesu govorila i o njemu i o nama i govorit će dugo jer je sebe utkao u Islamsku zajednicu. Na ovom prolaznom svijetu mutevelija Suljo ostavlja dubok trag svoga života. I on i njegova hanuma Zumra primjer su aktivizma u Islamskoj zajednici. Teško mi je u ovim trenutcima. Bio mi je oslonac u svakom pogledu. Nedostajat će mi. Raditeljska i svaka druga pažnja bila je od našeg Sulje primjetna. Falit će mi. Falit će nama svima. Pamtit ćemo ga po dobru i dobrim djelima. Svjedok sam njegovog dobročinstva. Da mu Allah Milostivi oprosti i podari džennet. Neka mu je vječni rahmet!"

Suljo Bašić je ostavio neizbrisiv trag u Islamskoj zajednici, a njegov 'centar svijeta' će ga pamtiti kao poštenog susjeda i prijatelja.

Iza Sulje ostaje supruga Zumra, kćerka Dijana, sin Damir te četvero unuka sa snahom i zetom.
Danas će se obaviti komemoracija pored mesdžida u Maljevcu na zemlji koja je planirana za Islamski centar u Maljevcu. Dženaza i ukop rahmetli Sulje Bašića po islamskoj tradiciji obavit će se danas u 15 sati na mezarju u Širokoj Rijeci.