Sandžak: Medžlis Islamske zajednice Rožaje
ROŽAJE: SJEĆANJE NA ŽRTVE GENOCIDA U SREBRENICI I SOLIDARNOST SA OBOLJELIM OD KOVID19
Autor: B.net
Objavljeno: 13. Jul 2020. 14:07:45


Volonteri IZ-e na čelu sa Čindrak Erminom su do sada obišli preko stotinu porodica koje su oboljele od koronavirusa ili su u samoizolaciji. Svim porodicama je zaštitićen identitet i obezbijeditio im se vrijedan paket namirnica ali i drugih specifičnih potrepština koje su im nužne, a koje oni naglase.

Također su obišli brojne javne institucije i uručili brojnu opremu koja nam je donirana. Tako da smo i Domu zdravlja Rožaje dostavili vrlo vrijednu opremu za medicinske radnike i tu ustanovu. Imami su dobili jednogratna odijela za gasl preminulih od Kovida19.

Zahvaljujemo i svim dobrim ljudima, domaćim, a posebno džematima dijaspore koji pomažu i podržavaju ovu našu aktivnost akcija na čelu sa Medžlisom Islamske zajednice Rožaje je cijelim spektrom aktivnosti i 11. jula, obilježila dan sjećanja na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.Na gradskom trgu su volonteri podijelili tri stotine Cvijeta sjećanja, ili udomaćen narodu kao srebrenički cvjet. Podijeljeno je osam stotina zaštitnih maski i zaštitnih rukavica građanima.
Nakon podne namaza u svim džamijama učeni su salavati za Srebrenicu. Imami gradskih džamija su proučili Jasini-Šerif, a akcija podjele prehrambenih paketa, porodicama u izolaciji, je također nastavljena.

Jedan dio uposlenika IZ i nekoliko džematlija ovog datuma je simbolično osvojio Hajlu u čast Srebrenice. Ideja je bila da dijeleći zaštitnu opremu (maske) pomognemo ljudima i preventivno djelujemo na zaštitu njihovih života, upravo suprotno onima (zlim ljudima) koji su u Srebrenici uzimali nedužne ljudske živote.Borba pritiv pandemije se nastavlja u više pravaca i vidimo da uspijevamo da situaciju činimo podnošljivom. Bez obzira na svoja iskušnja oko virusa, Srebrenica i sjećanje na nju ni ovaj put nije izostalo. Ona će uvijek biti naša rana koja iznova krvari.

Ovom prilikom se zahvaljujemo požrtvovanju mladih aktivista koji obilaze oboljele porodice i rizikuju sami svoje zdravlje.

Zahvala i Medžlisu IZ koja je prepoznala ozbiljnost situacije i stala iza cijelog projekta punom snagom. Nakon aktivnosti se odazvala i naša vrijedna dijaspora i sve nas opet podsjetila da dok smo ovako složni nismo sami i da se možemo oduprijeti svakom iskušenju koje nas kao narod zadesi.