Zbog oboljelih od korona virusa:
25 GODINA GENOCIDA U SREBRENICI: "MARŠ MIRA" UMJESTO IZ NEZUKA KREĆE S CRNOG VRHA
Autor: B.net
Objavljeno: 07. Jul 2020. 16:07:39


Mjesto polaska "Marša mira 2020" promijenjeno je zbog korona virusa koji je evidentiran kod stanovnika Nezuka. Polazak učesnika Marša mira će biti organizovan sutra (8. jula 2020.) sa Crnog vrha u 9 sati.

Također, planirana aktivnost u okviru obilježavanja 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima "SZ UN-a Srebrenica" iz jula 1995. godine pod nazivom "Okupljanje preživjelih veterana bivše 28. Divizije Armije Republike BiH" koja je trebala da se održi danas sa početkom u 18 sati u Nezuku je otkazan.

- Razlog zbog kojeg se neće održati navedena aktivnost je epidemiološka situacija u mjestu Nezuk. Nažalost, stanovnici ovog naselja se nalaze u teškoj situaciji zbog korona virusa te je Organizacioni odbor prinuđen da otkaže navedenu aktivnost, - navedeno je iz Organizacionog odbora.

- Kao preživjeli i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima 'SZ UN-a' Srebrenica iz jula 1995. godine, molim nadležne instance da pomognu stanovnicima Nezuka kojima je pandemija korona virusa uzrokovala probleme. Nezuk je mjesto gdje su preživjeli iz puta smrti ugledali svjetlo i osjetili slobodu u julu 1995. godine. Stanovnici Nezuka svih ovih godina su pružali nesebičnu pomoć učesnicima Marša mira, zbog toga im se zahvaljujemo - poručio je predsjednik Organizacionog odbora Hamdija Fejzić.

Kamp u Liplju će biti formiran, tako da svi oni koji su ranije planirali da idu u Nezuk, preporučuje se da idu u kamp u naselju Liplje, - navodi se u saopćenju.