SAD: PROTESTI ZBOG SMRTI GEORGEA FLOYDA BJESNILI ČETVRTI DAN ZAREDOM
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 30. May 2020. 16:05:18

Protesti zbog smrti Georgea Floyda (Foto: Peter Zay - Anadolu Agency)


Demonstranti su se u petak, četvrti dan zaredom, okupili širom Sjedinjenih Američkih Država kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog smrti Georgea Floyda, nenaoružanog crnca koji je umro prilikom hapšenja, nakon što ga je bijeli policajac oborio i nekoliko minuta mu držao koljeno na vratu u Minneapolisu u državi Minnesota, prenosi Anadolu Agency (AA).

Od ponedjeljka, kada je 46-godišnji Floyd umro, dok je policajac Derek Chauvin klečao na njegovom vratu duže od osam minuta, Minneapolis je zahvatio val protesta. No, policija se sukobila i s demonstrantima u Los Angelesu i New Yorku, kao i u još nekim američkim gradovima.

Uprkos pozivu na mirne proteste, neki su prerasli u nasilje, praćeni pljačkama, paljenjem i sukobima s policijom. Protesti su se održali i u Bostonu, Memphisu, Louisvilleu, Detroitu, Houstonu, Denveru, Chicagu, Oaklandu...

Posljednji protesti uslijedili su nekoliko sati nakon što je Michael Freeman, tužilac okruga Hennepin u Minneapolisu protiv Chauvina podigao optužnicu za ubistvo s predumišljajem i ubistvo trećeg stepena.

Demonstranti zahtijevaju hapšenje i preostale trojice policajca koji se vide na video snimcima na mjestu događaja kada je Floyd uhapšen. Njih trojica su otpušteni odmah nakon saznanja o incidentu, kao i Chauvin, ali zasad protiv njih nije podignuta optužnica.

Demonstranti su se u petak kasno uvečer okupili u Minneapolisu, uprkos policijskom satu koji je gradonačelnik Jacob Frey uveo u nadi da će ugušiti nasilne proteste. Frey je u utorak otpustio svu četvoricu policajaca.

Ranije tokom dana, grupa demonstranata uputila se prema Bijeloj kući u glavnom gradu Washintonu, gdje se suočila s odgovorom policije i pripadnika tajne službe.

U snimcima, objavljenim na društvenim mrežama, vidi se kako su demonstranti u Atlanti zapalili policijski automobil i razbili staklo na ulaznim vratima sjedišta CNN-a.

Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo "Crnački životi su važni" i uzvikivali “Nema pravde, nema mira!“, te “Ne mogu da dišem“, aludirajući na posljednje Floydove riječi.

Floyd je uhapšen u ponedjeljak u Minneapolisu, nakon što je, navodno, pokušao da koristi krivotvorenu novčanicu od 20 dolara u lokalnoj trgovini. Video snimci brutalnog hapšenja objavljeni su na društvenim mrežama. Policajci su mu stavili lisice i oborili ga na zemlju te mu je jedan od njih pritisnuo koljeno na vrat. Tvrdili su da se opirao hapšenju.

Uprkos tome što je Floyd u nekoliko navrata govorio da ne može da diše, policajac nije dizao koljeno s njegovog vrata. Ubrzo nakon toga učinilo se da je Floyd izgubio svijest, ali policajac je zadržao identičan položaj prema žrtvi. Umro je ubrzo nakon što su ga odveli u bolnicu.