Dunjaluče, ti si put bez povratka, O Jusufe ti si ponos Sandžaka
SNIMLJENA STARA SEVDALINKA POSVIJEĆENA SANDŽAČKOM GAZIJI JUSUFU MEHONJIĆU (VIDEO)
Autor: B.net
Objavljeno: 15. Apr 2020. 17:04:46


Novinar Almir Mehonjić putem svog Facebook naloga obavijestio je širu javnost da je ekipa sandžačkih muzičara snimila staru sevdalinku nastalu u bošnjačkom narodu, pronađenu u okolini Bijelog Polja, koja je posvijećena vođi sandžačkog pokreta otpora u vremenu kraljevine SHS.
Mehonjić ističe da je prvi put prije dvije godine u časopisu “Historijski pogledi”, kojeg izdaje Centar za istraživanje moderne i suvremene historije iz Tuzle, izašao zanimljiv tekst “Jusuf Mehjonić u pjevanju sandžačkih Bošnjaka”, kojeg potpisuje prof. Naka Nikšić.

“Tada prof. Nikšić objavljuje i, za širu javnost nepoznatu, sevdalinku o rah. Jusufu koju je pronašla u okolini Bijelog Polja. Najviše aplauza ide upravo profesorici Nikšić, posebno od familije Mehonjić, što je uspjela pronaći ovu sevdalinku i sačuvati je u svom orginalnom obliku. Profesorica ju je tada i etnomuzikološki zapisala i snimila u izvornom obliku kako se nekada pjevala među sandžačkim Bošnjacima”, ističe Mehonić.Kazivač i pjevač “a cappella” od koga je zabilježena ova sevdalinka je bošnjački historičar mr. Avdija Avdić. Sjajnu izvedbu iznio je ljekar koji živi u Njemačkoj Šemsudin Sefović.

Ovu sevdalinku radila je ekipa u sastavu:

Etnomuzikološki pjesmu obradila: Doc. dr. Naka Nikšić
Oud – turska balama: Mirza Redžepagić
Akustična gitara: Mirza Redžepagić
Električna gitara: Džavid Ljubovci
Klavijature, bass i klavir: Kenan Mačković
Aranžman: Kenan Mačković, Mirza Redžepagić, Džavid Ljubovci
Produkcija: Džavid Ljubovci
Klarinet: Ciu
Prateći vokali: Hor Šejle Grgić, objavio je portal sandžačke.