Vogošća se sjeća 11.jula
DA SE NE ZABORAVI, DA SE NE PONOVI!!!
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 09. Jul 2019. 17:07:14

Vogošća se sjeća srebreničkog jula


Nizom različitih aktivnosti u Općini Vogošća je obilježena 24. godišnjica genocida u Srebrenici. Širom općine osvanuli su bilbordi sa natpisima „Sjećanje na 11.juli DA SE NE ZABORAVI, DA SE NE PONOVI“. „Trg žrtava genocida u Srebrenici“, ispred Sportske dvorane „Amel Bečković“, uređen je i postaje mjesto sve većeg okupljanja građana, a posebno djece i omladine.

Na zahtjev Općine Vogošća, radnici KJKP „Park“-Radna jedinica Vogošća su, na raskršću ulica Spasoje Blagovčanina i Feriza Merzuka, od prirodnih materijala-drvenog malča i ukrasnih kamenih oblutaka, uredili „Cvijet Srebrenice“. Tako on, u ovom dijelu Vogošće, prolaznike podsjeća na golgote kroz koje su tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992.-1995. godine prolazili žitelji Srebrenice.


Cvijet Srebrenice na raskršću ulica Spasoje Blagovčanina i Feriza Merzuka


Udruženje „Demos“ je, u okvoru provođenja svog projekta „Afirmacija mladih umjetnika“, organizovalo promociju knjiga poezije „Umiranje imena“ Amele Mustafić iz Srebrenice. Radi se o knjizi koja je, kako kaže Zejćir Hasić recenzet, pjesničko svjedočenje o bliskoj bosanskoj prošlosti u kojoj se na Bosnu sručila vasiona bola izazvana agresijom na nju, ali i svjedočenje o teškoj, tragičnoj svakodnevnici. Siromaštvu, osjećaju beznađa, potpune fizičke i duhovne neizvjesnosti, nepravdi prema onima koji su dali najviše sebe u borbi za opstanak Bosne.


Promocija knjige "Umiranje imena": Haris Ćutahija i Amela Mustafić


Javna ustanova Kulturno sportski centar Vogošća organizvala je promociju knjige „Zbijeg-Put u Srebrenicu“, autora Hasana Nuhanovića. Po riječima promotora Hajrudina Mešića radi se o knjizi koja spada u sam vrh pisane riječi, a koja je nastala na temu stradanja Bošnjaka u Podrinju. U njoj su opisana istinita događanja autora vezana za borbu kako preživjeti u uslovima kada je za preživljavanje bilo malo prostora.

Džemat Vogošća i agilno Omladinsko udruženje "Tempo" organizovalo je premijeru monodrame “Da li sam zaboravljen” u izvedbi glumica, članica hora “Džennetske ptice” s Kalibunara, iz Travnika. Monodrama govori o posljednjim trenucima života mladića u Srebrenici pred samo stradanje u genocidu 1995. godine.Nakon okupljanja, na vogošćanskom „Trgu žrtava genocida u Srebrenici“, grupa od oko 80 članova Udruženja branilaca/boraca, organizatora i pokretača otpora "Patriotska liga" općine Vogošća i drugih općina Kantona Sarajevo, krenula je na "Marš mira - Srebrenica 2019.".

-Ovakvim i sličnim aktivnostima pozornost javnosti usmjeravamo na genocid koji se, pred očima cijelog svijeta i u sred zaštićene zone UN-a, desio u Srebrenici, rekao je Sabit Kobiljak, predsjednik „Patriotske lige“ Općine Vogošća pred polazak na „Marš mira“.


Vogošćanski učesnici Marša mira "Srebrenica 2019"