MARATONCI IZ BEČA KRENULI PREMA SREBRENICI: ISPRATILI IH AMBASADOR KOZARIĆ I WOLFGANG PETRITSCH
Autor: NAP
Objavljeno: 02. Jul 2019. 20:07:08


Deset članova Biciklističkog kluba „Sabahudin Duzić Tetak“ iz Donjeg Vakufa krenuli su danas na 1.098 metara dug biciklistički maraton u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, koji će ove godine do Srebrenice voziti iz Beča, javlja Novinska agencija Patria.

Članovi ovog donjovakufskog kluba ove godine su odlučili na maraton krenuti iz nekog evropskog grada, kako bi poruku sjećanja na srebreničke žrtve prenijeli kroz što gradova širom Evrope.

Njih je ispred Gradske vijećnice u Beču danas ispratio ambasador Bosne i Hercegovine u Austriji Kemal Kozarić, bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Wolfgang Petritsch, ali i brojni prijatelji.

Biciklisti će iz Beča voziti do Bihaća u BiH, odakle 8. jula polazi tradicionalni biciklistički maraton „Da se nikad ne zaboravi i ne ponovi“ u znak sjećanja na genocid u Srebrenici.

U maratonu učestvuju: Admir Vrebac Beba, Samir Zahirović Pajo, Mirsad Kosovac, Semir Kapić, Ernest Abdagić, Eldin Žerić, Haris Hadžić, Esad Turanović, Adin Kovač i Fahrudin Velić.

Podršku biciklistima su dali Općina Donji Vakuf, Sportski savez Donji Vakuf, kao i više donjovakufskih privrednika. Jedan od glavnih finansijera ovog zahtjevnog biciklističkog maratona su Sabini i Rijad Halilović, biznismeni iz Austije koji su porijeklom iz Donjeg Vakufa.

Za kolektivnu dženazu u Memorijalnom centru u Potočarima u julu ove godine za sada su spremni posmrtni ostaci 35 žrtava genocida. Taj broj nije konačan i do same dženaze mogao bi biti i veći.
Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je Vesid (Hasan) Ibrić, rođen 1979. godine. U vrijeme ubistva imao je 16 godina. Osim njega još tri maloljetnika bit će ukopana na ovogodišnjoj dženazi u Potočarima. Najstarija žrtva koja će biti ukopana ove godine je Šahin (Šaban) Halilović, rođen 1924. godine. U vrijeme ubistva imao je 71 godinu.

Tokom genocida u Srebrenici srpske snage ubile su više od 8.000 Bošnjaka. U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari do sada je ukopano 6.575 žrtava, dok se za ostalim ubijenim još uvijek traga, ili su pronađeni samo dijelovi njihovih posmrtnih ostataka.