Srebrenica
URUČENE VAKUFNAME I ZAHVALNICE VAKIFIMA NOVOG VAKUFA U POTOČARIMA
Autor: Islamskazajednica.ba
Objavljeno: 21. May 2019. 18:05:17


U ponedjeljak, 20. maja 2019. godine u Srebrenici su uručene vakufname i zahvalnice vakifima koji su uvakufili svoja sredstva u svrhu trajnog dobra, kupovine zemljišta i objekata u neposrednoj blizini Memorijalnog centra u Potočarima za potrebe muslimana Srebrenice i Podrinja.

Vakufname je vakifima uručio reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović. Ovom programu prisustvovali su muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Ramiz Salkić, ministar raseljenih osoba i izbjeglica Federacije Bosne i Hercegovine Edin Ramić, direktor Behram-begove medrese, glavni imami i predsjednici medžlisa, članovi Vijeća naroda, načelnici općina, vakifi i drugi gosti.

Prije programa, koji je održan u Bosanskom kulturnom centru Srebrenica, vakifi su obišli šehidsko mezarje i prostor nekadašnje fabrike Feros, odnosno vakuf Islamske zajednice u Potočarima, jedan od naznačajnijih projekata ovoga vremena u Podrinju. Brigu o cijelom procesu kupovine i uknjižbe vodili su najodgovorniji ljudi Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica, a kako je u svome obraćanju kazao glavni imam ovog medžlisa Damir-ef. Peštalić, ovim projektom mogu biti otvorena vrata za nova radna mjesta čime će se osigurati ostanak Bošnjaka u bosanskom Podrinju.

Prisutnima su se obratili ministar Edin Ramić i potpredsjednik Ramiz Salkić, koji su istakli važnost ovog projekta, te su pozvali privrednike da ulože dodatni napor i pokrenu poslove o ovom dijelu naše zemlje.Posebnu odgovornost u pogledu osiguravanja pretpostavki za kupovinu zemljišta i objekata u Potočarima preuzelo je Muftijstvo tuzlansko na čelu s muftijom tuzlanskim Vahid-ef. Fazlovićem, koji se ovom prilikom zahvalio svim vakifima, te je istakao da danas u duši osjećamo koliki je naš uspjeh s vakufom u Potočarima. Ako našu snagu okupimo imat ćemo snage za nove uspjehe, a ne sumnjam da ćemo, ako Bog da, u tome uspjeti, kazao je muftija Fazlović.

Svoju želju da trajnim dobrom podare korist za ljude i zemlju u kojoj žive, vakifi su jasno iskazali svojim velikim dobročinstvom u Podrinju, u Potočarima. Njihovu plemenitu namjeru pratila je odlučnost Islamske zajednice na čelu s vrhovnim poglavarom reisu-l-ulemom Husein-ef. Kavazovićem.

„Ovdje vidim snagu Bosne i Hercegovine. Vidim našu ulemu, privrednike i ljude iz politike. Ulema treba da čestito naučava moralu i vjeri, privrednici imaju zadatak da orgniziraju ovozemaljski život, a političari da imaju viziju kojim putem ova zemlja treba da ide u 21. stoljeću. Ovu zemlju moramo ostaviti još boljom nego što je ona to sada, a ovdje u Srebrenici ima prostora da svi zajedno na tome radimo. Ovo je prva stepenica, kada je u pitanju vakuf koji sada imamo u Potočarima, a svi zajedno trebamo raditi na tome da tom prostoru damo smisao, da sve ovo što je do sada urađeno privedemo kraju,“ kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

Nakon uručenja vakufnama i zahvalnica za više od 50 vakifa, u Čaršijskoj džamiji u Srebrenici obavljen je akšam-namaz, te je upriličen i zajednički iftar.