Srbija i Rusija
PUTIN SLETIO U BEOGRAD, DOČEKAO GA VUČIĆ
Autor: Hina
Objavljeno: 17. Jan 2019. 13:01:24

Vučić i Putin (Foto: Print screen)


Predsjednik Rusije Vladimir Putin doputovao je u zvaničnu posjetu Srbiji, gdje će mu domaćin biti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Putinu je na beogradskom Aerodromu "Nikola Tesla" priređen doček, nakon kojeg će biti održana ceremonija polaganja vijenaca na Groblju oslobodilaca Beograda i spomniku Crvenoarmejcu. Prije Putina je na aerodrom sletio avion s ruskim privrednicima, koji su dio delegacije.

Ceremonija svečanog dočeka ruskog predsjednika biće upriličena ispred Palate Srbija, poslije čega će uslijediti sastanak u užem formatu, Vučića i Putina. Sat nakon toga planiran je sastanak delegacija Srbije i Rusije, a potom i potpisivanje bilateralnih dokumenata u prisustvu dvojice predsjednika.

Za popodne je predviđena ceremonija uručenja Ordena Aleksandra Nevskog predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Orden Vučiću će uručiti Putin. Dvojica predsjednika će se nakon toga obratiti medijima. A po davanju izjava planiran je obilazak Hrama Svetog Save, prenosi RTS.

Skup građana iz cijele Srbije i Beograda, koji će ispred najvećeg pravoslavnog hrama na Balkanu pozdraviti ruskog šefa države, započet će u središtu srbijanske prijestolnice u ranim poslijepodnevnim satima, a Putinov dolazak pred Hram Svetog Save očekuje se nešto iza 18 sati.

Tokom posjete biće potpisan 21 sporazum, trećina je iz oblasti inovacija i digitalizacije.

Putina će dočekati oko 70.000 ljudi iz cijele zemlje čiji će dolazak u Beogradu organizirati proruski „nevladin sektor i patriotske organizacije“, dok je vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) angažirala lokalne odbore diljem Srbije oko dolaska svojih članova i pristaša u Beograd.

Uz sigurnosne mjere na najvišoj razini, o Putinovoj sigurnosti će, kako je najavljeno, brinuti više od 5.000 srbijanskih policajaca i pripadnika tajnih službi te oko 300 do 350 ruskih pripadnika sigurnosti koji su, kako tvrde srbijanski mediji, ranije ovog tjedna već doputovali u Beograd, prenosi Hina.


Foto: Vijesti.ba