Lebejke Allahume Lebejk, Lebejke Allah...
ODAZIVAM TI SE ALLAHU, ODAZIVAM... - ISPRAĆAJ 15 BOŠNJAČKIH HADŽIJA IZ NEW YORKA
Autor: B.net
Objavljeno: 04. Aug 2018. 19:08:06


Bošnjački islamski kulturni centar - Richmond Hill u New Yorku u petak večer (3. august), bio je domaćin ispraćaja budućih hadžija iz naše komune, koji su se odazvali pozivu Gospodara Svjetova da izvrše petu islamsku dužnost.

Kao što je poznato, temeljne dužnosti i obaveze svakog vjernika - pripadnika islama su vjerovanje u jednog Boga dž.š. - Kelim i šehadet, klanjanje pet vakata salata, postiti mjesec ramazana, davati zekat, te obaviti hadždž, tj. zijaretiti mubarek mjesta Mekku i Medinu, što je u biti jeste kompletiranje jedne osobe, vjernika / vjernice.

Hadždž je peta islamska dužnost, dužan je svaki musliman i muslimanka obaviti ga bar jednom u životu.U Bošnjačkom centru u porgramu su učestovali bošnjački imami u New Yorku koji su govorili o vrijednostima i nagradama hadždža, kao i iskustvima koje su oni imali pri obavljanju hadždža.
Pored imama u programu je učestvovala Selma Piranić, polaznica Medrese Mehmed Fatih u Podgorici i trojica mališana.

Na ispraćaju su prisustvovali porodice budućih hadžija i članovi svih naših džemata / zajednica u New Yorku i New Jerseyu.Iz bošnjačke komune u New Yorku ove godine hadždž će obaviti 15 hadžija:

- hfz. Hako ef. Omeragić
- Ahmo i Nadira Ciriković
- Zumber i Nura Radončić
- Izet i Selima Čekić
- Ago Koljenović
- Nevzad Kurtagić
- Adis Purišić
- Rasim Medunjanin
- Šaban Muratović
- Zinka Ahmetović
- Senada Feratović
- Nafija Lekić, i
- Perihan Jusinova iz Makedonije.Proučena je ikrar dova, te uz tekbire svi prisutni su čestitali budućim hadžijama, bratski i sestrinski halalći jedni drugima.

Na kraju je poslužena večera koju je u čast odlaska budućih hadžija pripremila i donirala Zara Kandić, pred dušu njenog oca rahmetli Aljka Kandića, za koga će se ove godine obaviti Hadždž - Bedel.

Molimo Allaha dž.š. da svim hadžijama ukabuli hadždž, da ih nagradi sa nagradom kojom je obećao. Amin!