Na snimnju emisije „Sevdalino u srcu te nosim“ OTV „Valentino“
ESTRADNA UMJETNICA HASIBA AGIĆ UPLOVLA U VODITELJSKE VODE
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 16. Jun 2018. 12:06:38

Sevdalinka je nešto posebno o čemu vodi računa: HASIBA AGIĆ


Kada Javni televizijski servisi u Bosn i Hercegovini, malo ili gotovo nikako, ne posvećuju adekvatnu pažnju našoj tradicionalnoj pjesmi sevdalinci raduje činjenica da se već godinu dana na talasima Obiteljske televizije „Valentino“ iz Bijele kod Brčkog realizuje vrlo gledana muzička emisija „Sevdalinko u srcu te nosim“, a koju, vrlo dopadljivo, vodi estradna umjetnica Hasiba Agić. U njoj ona predstavlja svoje kolege pjevače koji baštine narodnu muziku zasnovanu na tradicijama iz bogate riznice bosanskohercegovačkog muzičkog stvaralaštva. Sevdalinka je nešto posebno o čemu ona vodi računa.


Ahmed Delija i Hasiba Agić


-Pjesma, pogotovo ona nadahnuta našom tradicijom, nešto je od čega nikada nisam bježala niti mogu pobjeći da sve i hoću, kaže Hasiba Agić, koja je, bez obzira na trenutno aktuelne trendove u muzici, pored novih pojesama, ostala vjerna našoj izvornoj tradiciji. Neke kolege čija "slava" traje koliko i jedna noć zamjeraju mi što sam svoju karijeru podredila našoj najljepšoj pjesmi sevdalinci. Ne znaju da oni koji sevdah nose u duši mogu otpjevati svaku pjesmu. Sevdalinka jeste moja velika ljubav, ali volim svaku dobru melodiju, naravno i probranu novokomponovanu pjesmu. Znam, teško je spojiti sve komponente. Komercijalnost i kvalitet. Međutim, ako se nešto radi sa ljubavlju i temeljito, uspjeh je neizostavan. Ne živi se samo od novokomponovane pjesme, nego od kvalitetne i dobre interpretacije, poštenog odnosa prema onima koji te slušaju. Zahvalna sam vlasniku OTV „Valentino“ koji je mene odabrao da moderiram ovu emisiju koja ide svake sedmice s tim da se svaka druga emituje uživo. Zahtjevan je to prjekat u okviru kojeg ja i moje kolege, uz pratnju „Akustiko benda“ ispunjavamo želje gledalaca rasutih šiom svijeta. Ponekad u živom prenosu zna krenuti i suza kad čuješ sa koliko žara i ljubavi neki od bosanskohercegovačkih građana govore o našoj zemlji i našoj tradicionalnohj pjesmi sevdalici. Lijpo je imat prostor u okviru kojeg se može sevdah i sevdalinka približiti do srca onih koji je istinski vole. U emisiji sam već ugostila nek od svojih kolega među kojima su, pored današnjih Ahmeda Delije i Ahmeda Nuhbegovića, bili i: Emir Dedić, Hamid Ragipović Besko, Esad Kovačević, Nihad Kantić Šike, Sejo Pitić, Izeta Milušić, Arif Alajbegovič, Aldijana Dizdarević, Džavid Pamuković, Mirhad Okanović... Nema želje koju nismo u stanju ispuniti. Ako neku od pjesama nezna moj gost, uskočim ja i zapjevam je.


Ahmed Nuhbegović i Hasiba Agić


-Nisam od onih koji trče za komercijalom, kaže Ahmed Delija, pjevač i slikar koji je nedavno obilježio 40 godina svog estradnog i umjetničkog rada, a kojeg smo, po treći put, zajedno sa kolegom Ahmedom Nubegovićem zatekli na snimanju posljednje emisije „Sevdalinko u srcu te nosim“. Pjesmu volim svim srcem te joj otuda poklanjam svoju dušu i tijelo. Istina, volio bih da se vrate ona dobra stara vremena kada se cijenila dobra pjesma i dobra interpretacija. Danas su mnogima puna usta sevdalinke ali kada je treba pustiti u program radija i televizije onda se pušta na kašičice kao da je, nedaj mi Bože, otrov i treba je skloniti od naroda.

-Pjevati uz pratnju „Akustiko benda“ i uz podršku koju mi j dala Hasiba Agić bilo je pravo zadovoljstvo, kaže privrednik i pjevač Ahmed Nuhbegović. Vjerujem da će, u vremenu pred nama, biti prostora da u sklopu ove emsije predstavim i neke svoje nove pjesme nastale u duhu naše tradiconalne pjesme sevdalinke.