KONGRESMEN ELLISON NA GODIŠNJOJ SVEČANOSTI CAIR-NY
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 25. Feb 2018. 22:02:56


U subotu, 24. februara, Vijeće o američko-islamskim odnosima (CAIR / Council on American-Islamic relations), u donjem dijelu Manhattana u New Yorku, u Battery Gardens restoranu, priredili su 19. Galla večeru.

Na svečanosti su bili pozvani oko tri stotine istaknatih i poznatih muslimana koji žive u New Yorku, zatim poslovni partneri i organizacije koji surađuju sa CAIR-a.

Specijalni gosti večeri su bili američki kongresmen Keith Ellison, dr. Larycia Hawkins, američki naučnik i autor, koja je 2013. postala prva afroamerička profesorica na koledžu Wheaton, kršćanskom evangelijskom fakultetu za liberalne umjetnosti.


Kongresmen Keith Ellison i dr. Larycia Hawkins


Ispred domaćina su se obratili Zead Ramadan, predsjednik CAIR u New Yorku, Afaf Sashar, izvršni direkltor CAIR-NY, Albert Chan, pravni direktor CAIR- NY.

Pored istaknutih ličnosti i organizacija muslimana, na galla večeri su bili prisutni i predstavnici židovskih, kršćanskih i drugih organizacija.

Na galla večeri su bili pozvani hadži Ago Kolenović, član Odbora Islamske zajednice i Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku, dr. Mersim Ziljkić, portparol Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA) i Mirsad Šiljković, član IO BANA, te Esad Krcić, glavni urednik web magazina Bošnjaci.Net.


Esad Krcić, kongresmen Keith Ellison, Mirsad Šiljković, h. Ago Kolenović i dr. Mersim Ziljkić


Na svečanosti ispred Bošnjaka u New Yorku, članova IZ i BANA, obratio se dr. Mersim Ziljkić.

Kolenović, dr. Ziljkić, Šiljković i Krcić obavili su konstruktivan razgovor sa američkim kongresmenom Ellisonom, upoznali ga o teškom političkom i ekonomskom stanju u Bosni i Hercegovini i Sandžaku. Posebno je istaknuto negiranje genocida nad Bošnjacima, negiranje presuda Međunarodnog suda pravde i presuda Tribunala u Haagu, pred Sudom u BiH, kao i nastavak velikonaciolističke politike koju provode Beograd i Zagreb preko Milorada Dodika i Dragana Čovića.


Dr. Ziljkić, Kolenović, Šiljković i Krcić


Kongresmen Ellison je istakao da prati stanje u Bosni, da se moli Stvoritelju za Bosnu i bosanski narod. Na poziv članova IZ i BANA, da posjeti Bošnjački islamski kulturni centar na Richmond Hillu, kongresmen Ellison je istakao da bi to želio da se to dogodi. Ostalo je da se ugovori tačan datum.

Ključna misija CAIR-NY je da zaštititi građansko parvo, slobodu, osnaži američke muslimane i izgradi koaliciju koja promiče pravdu i uzajamno razumijevanje, dakako sve kroz pravnu zastupljenost, obrazovanje, odnose s medijima...


Obraćanje kongresmena Ellisona


CAIR-NY također želi osigurati da većina Amerikanaca prizna da su ustavna prava Amerikanaca - muslimanah neophodna za pravedno i holističko razumijevanje Ustava Sjedinjenih Država.
U sastavu CAIR-NY volonterski djeluje grupa advokata koji rade na zaštiti i odbrani ustavnih prava američkih muslimana, čime naravno podupiru prava svih Amerikanaca, ali i zaštitu Ustava SAD kao I ispravno tumačenje i sporvođenje.

CAIR broji 35 članica diljem zemlje, dok je njujorški ogranak jedan od najprominentnijih i najdinamičnijih. Oni pravno brane, zastupaju i školuju gotovo milion muslimana na području New Yorka.

Bez sumnje da je plemenita misija ove institucije koja zaslužuje šažnju svih muslimana ali i nemuslimana koji žive kako u New Yorku, tako i širom SAD.


Šiljković, dr. Ziljkić Zead Ramadan, predsjednik CAIR-a NY, Kolenović i Krcić

Sa predsjednikom ISNA