SAD
NEW YORK: AMERIKANCIMA PRIKAZAN FILM “BOŠNJACI – GENOCID U KONTINUITETU”
Autor: B.net
Objavljeno: 17. Oct 2017. 20:10:16

Dio prisutnih na projekciji


U ponedjeljak, 16. oktobra 2017., u CAI konferencijskom centru u srcu New Yorka, srednjem dijelu Manhattana, za Amerikance je priređena projekcija dokumentarnog filma “Bošnjaci – Genocid u kontinuitetu”.

Ispred produkcijskog tima i Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije prisutnima se obratio producent Esad Krcić, koji se najprije srdačno zahvalio predsjednici CAI Barbari C., koja je pozvala sve zaposlene u ovoj zdravstveno-edukativnoj organizaciji da prisustvuju projekciji filma, da se upoznaju o genocide nad Bošnjacima. Predsjednica CAI za sve prisutne prije predstave priredila je ručak.

- Ovaj film je snimljen u povodu stoljeća od crnogorskog genocida nad muslimanima, Bošnjacima i Albancima, u Plavu i Gusinju 1912. – 1913. i 1919., a obuhvata tri stoljeća organiziranog genocida nad mojim bošnjačkim narodom u Bosni i Hercegovini i Sandžaku. Genocid je planiran i pripreman u državnim institucijama Srbije i Crne Gore, i sa državnog vrha naređivan vojnim i policijaskim formacijama da ga izvrše. U genocidu nad Bošnjacima – muslimanima pored političkog i vojnog rukovodstva aktivno su uključene vjerske i kulturne institucije Srba i Crnogoraca u Srbiji i Crnoj Gori, tj. Srpska pravoslavna crkva, Srpska akademija nauka i umjetnosti… i druge, rekao je Krcić.

On se također osvrnuo na agresiju Srbije i Crne Gore na Republiku Bosnu i Hercegovinu 1992-‘95 i genocidu nad Bošnjacima u tome peridu. Posebno se osvrnuo na presude za genocid od strane Međunarodnog suda pravde, Triubunala u den Haagu, Suda BiH i nekoliko država. Također je naglasio da je američki Kongres 2005. Usvio Rezoluciju o genocidu, Europski parlament 2015, te niz drugih država u kojima se obilježava 11. juli – Dan genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.Pored New Yorka, film su online mogli pratiti i u drugim officeima više gradova u SAD, Kanade i nekoliko država Južne Amerike.

U toku projekcije filma mnogi su uzdisali i pustili suzu. Nakon filma prisutni su postavljali pitanja i iznosili svoje mišljenje. Osudili su genocid i sa ovog mjesta poslali jasnu poruku da se genocid nigdje i nad nikim ne smije počiniti. Posebno su naglasili da svi zločinci moraju odgovarati pred sudom pravde i da adekvatno budu kažnjeni.

Krcić je na kraju istakao da Bosna i Sandžak imaju kćeri i sinove koji će poput Simona Vizentala proganjati ratne zločince i neće im dati mira da se skrivaju, posebno oni koji pokušavaju naći utočište u SAD, Kanadu i druge demokratske zemlje.

Ovaj primjer projekcije filma “Bošnjaci – Genocid u kontinuitetu” autora Avde Huseinovića u produkciji Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije, neka bude primjer i podstrek svim Bošnjacima koji žive na zapadu da ga prikažu u svojim firmama, organizacijama, školama, fakuletima, zajednicama…

Važno je još napomenuti da u vremenu cijele projekecije niko od prisutnih nije ustao sa svojeg mjesta, dok su na kraju svi prišli i čestitali Krciću, autoru Huseinoviću i BANA na odrađenom filmu.