Esad Kopić Osmanović, promovsao svoju novu knjigu “Sevdah III” nastalu pod zajedničkim naslovom
HAMAJLIJA ZA BOSANSKU KUĆU
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 22. Jul 2017. 19:07:07

Esad Kopić Osmanović i Enver Šadinlija


-Sevdah je sehara bosanskog jezika a taj je jezik naša duša, rekao je Esad Kopić Osmanović iz Barića kod Teslića, u Art kući sevdaha, na upriličenom druženje sa svojim prijateljima iz Sarajeva u okvru kojeg je promovisao svoju novu knjigu „Sevdah III“, sa pjesama pisanim u duhu tradicionalne bosanskohercegovačke pjesme sevdalinke. Iz te naše duše izviru najljepši stihovi, pjesme, muzičke kajde, lijepo raspoloženje i na koncu sevdalinka, najljepša pjesma na svijetu. Zar onda pjesma sevdalinka nije bosanska hamajlija, naša hamajlija. Oni koji žive sevdah upravo ga najčistijim prenose. Ne daju da se izvror zamuti. Rijetki su danas stvaraoci pjesama u duhu naše tradicionalne pjesme sevdalinke. Ne snmaju se te pjesme, tek ponekad neka. Kao da je nestalo šire vizije kod autora. Sebi sam dao za pravo da učinim nešto što mnogima izgleda suludo, da pišem pjesme koje u sebi imaju dušu sevdaha. Istina je da me mnogi ignoriraju u ovom projektu i istina je to da ide puno teže nego što sam čistog srca zamislio. No, uprkos takvima, uprkos onima koji mi poturaju noge ja idem dalje. Ne mogu me omesti u ovom što volim i želim da radim. Oni ne znaju kakvom se radošću i snagom puni moja duša kad čujem Aminu Bajramović, Adnu Obuća, Adnu Smailbegović, Irmu Katić, Edu Jaića, Safet Buču i druge mlade, njihove vršnjake, koji pjevaju pjesme na moje stihove. Naravno, izvode ih i onih koji su u mojim godinama a među kojima su sarajlija Asif Katica, Biljana Prokić iz Užica i mnogi, mnogi drugi.


Esad Kopić Osmanović sa najmlađima koji pjevaju pjesme na njegove stihove Amina Bajramović, Adna Obuća, Adna Smailbegović, Irma Katić, Edo Jahić i Safet Bučo


U sklopu ovog druženja pod naslovom “Veče sevdalinke” nastupili su i brojni estradni umjetnici koji su izvodili pjesme pisane na njegove stihove među kojima su: Sejo Pitić, Asif Katica, Biljana Prokić, Edo Jahić, Zulfo Bota, Rahima Halimanović, sazlija Mehmed Šiljić, Safet Bučo, Amina Bajramović, Adna Obuća, Adna Smailbegović, Irma Katić, Damir Galijašević… Promotor je bio Enver Šdinlija.


Biljana Prokić


Sve izvođače pratio je orkestar u čijem sastvu su bili Damir Galjašević, Ezher Helja i Sejo Pitić. Sejo Pitić je bio posebno raspoložen te je, pored pjesme, često mijenjao instrmente pokazujući da sem gitare zna svirati i harmoniku. Asif Katica nije se odvajao od atraktivne Biljane Prokić iz Užica koja je zajedno sa njim zablistala u srbijanskom rialiti projektu “Nikad nije kasno”, a koja je, isto kao i on, snimila pjesmu na tekst Esada Kopića Osmanovića. Uz Zulfu Botu zapjevala je i publika. Rahima Halimanović je znalački pokazala da pored pisanja dobrih stihova zna i ijepo zapjevati…


Edo Jahić i Esad Kopić Osmanović


Inače, ovo je peta knjiga Esada Kopića Osmanovića. Pod zajedničkim naslovom “HAMAJLIJA ZA BOSANSKU KUĆU” objavio je tri zbirke stihova u duhu sevdalinke “Sevdah I”, “Sevdah II” i ovu novu “Sevdah III”. Takođe, pod istim naslovom, napisao je i zbirku poučnih priča “Svici i zapisi Abdulah bega” te zbirku savremene proze “Dopusti da vjeru u ljubav vratim”. Brojni stihovi iz njegovih zbirki “obučeni” su u muzičko ruho te su našli put do slušalaca u brjnim radio i televizijskim emisijama a izvođeni su i na muzičkjim festivalima.