Sarajevo - Beograd - New York
BANA OSUĐUJE NAPAD SRPSKIH FAŠISTA U BEOGRADU NA FRANCUSKOG FILOZOFA BERNARD-HENRI LEVYA
Autor: B.net
Objavljeno: 11. May 2017. 22:05:15


Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija najoštrije osuđuje zvanične vlasti u Srbiji koji su srpskim fašistima omogućili da brutalno napadnu francuskog filozofa Bernard-Henri Levya u momentu kada je govorio na tribini filmskog festivala Beldocs u Beogradu. Cijelo vrijeme dok je trajao napad uz pogrdne psovke i povike da napusti Beograd, na ulazu Kulturnog centra u Beogradu stajali su dvojica policajaca, što ukazuje da su iz vrha Vlade i MUP-a Srbije imali zaduženje da ne ometaju srpske nacionalfašiste koji su fizički napali jednog od najuglednijih svjetskih intelektualaca i antifašista kakav je Bernard-Henri Levy.

Iako nezaštićen od strane čuvara reda i mira, ipak čestitamo Bernard-Henri Levyu koji se i u momentu napada dostojanstveno držao i pokazao srpskim fašistima usred Beograda da ga ne mogu uplašiti. Najbolje govore njegove riječi da “Demokratija još nije pobijedila u Beogradu”, te da je “Milošević je još na vlasti”, dok je Srbima poručio da “žive pod režimom koji se naziva novim imenom - 'demokratura', odnosno diktatura koja koristi opšte izbore i privid demokratije da potčini civilno društvo i uguši stremljenje ka slobodi”.

Bošnjaci dobro pamte Bernard-Henri Levya i njegovu antifašističku borbu za slobodu čovjeka. To je posebno pokazao u vremenu srpsko-crnogorske agresije na državu Bosnu i Hercegovinu (1992 – 1995.) kada je počinjen genocid nad Bošnjacima, što je jedan od ključnih razloga što su ga srpski fašisti napali.

Srbija i službeni Beograd na čelu sa vlastodoršcima i sljedbenicima fašističke genocidne četničke politike nisu zaslužili da imaju za gosta jednog uglednog svjetskog filozofa i ljudsku intelektualnu gromadu kakav Bernard-Henri Levy, koji je ratnih 90-tih digao glas protiv fašista koje je predvodio balkanski kasapin Milošević, iz toga razloga je napadnut od stane onih u kojima su udomaćene fašističko-terorističke aktivnosti protiv drugog i drugačijeg. Bošnjaci - žrtve genocida u kontinuitetu to najbolje znaju!, - piše u saopćenju Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije.