HRVATSKA ODBILA PROTESTNU NOTU SRBIJE: SRPSKA INFLACIJA NOTA STVARA NERED
Autor: Hina
Objavljeno: 06. Aug 2016. 09:08:35


Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova uputilo je u petak notu Hrvatskoj zbog paljenja zastave Srbije u Kninu tokom proslave akcije Oluja ocijenivši to "vandalskim činom" i pozvalo da se počinioci kazne.

To je peta protestna nota koje su vlasti u Beogradu uputile Zagrebu u posljednjih desetak dana, kojima je zajedničko to da Hrvatsku optužuju za rehabilitaciju ustaškog pokreta, veličanje osuđenih terorista i za odluke hrvatskih sudova "uperene protiv srpskog naroda".

Policija je saopćila da je zbog paljenja zastave Srbije uhapsila 27-godišnjaka i 44-godišnjaka.

Ministar vanjskih i evropskih poslova Miro Kovač je rekao da je ministarstvo upoznato s notom koja je poslana faksom, ali ju je odbio službeno primiti jer "inflacija nota stvara nered".

- To je očito strategija Srbije koja želi stvoriti dojam da Hrvatska nema kredibilitet na planu pravne države. Mi smo zemlja koja je kredibilna, a neka Srbija pokaže da je kredibilna - izjavio je Kovač novinarima u Kninu.

- Neka ne skreće pozornost sa svojih obveza, neka ih provodi posebno na području pravosuđa, u kontekstu pregovora o članstvu u EU neka se bavi sama sa sobom i neka nas ostavi na miru - istaknuo je šef hrvatske diplomacije.

Po njegovim riječima, Hrvatska je pokazala da je pravna država, a "Srbija neka se brine o sebi i surađuje s Haškim sudom".