Sandžak: Projekcija dokumentarnog filma "Bošnjaci - genocid u kontinuitetu"
HUSEINOVIĆ U BIJELOM POLJU: ISTINA O GENOCIDU NAD BOŠNJACIMA ISKLJUČIVO NA BAZI RELAVANTNIH ČINJENICA I DOKAZA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 27. Jul 2016. 01:07:38


U Bijelom Polju, u utorak večer, 26. jula t.g. upriličena je ekskluzivna projekcija dokumentarnog filma "Bošnjaci - genocid u kontinuitetu" autora Avde Huseinovića a u produkciji BANA – Bošnjačko-amertičke nacionalne asocijacije iz New Yorka koja okuplja žrtve genocida i potomke žrtava genocida.

Prrije prikazivanja filma Semir Hodžić, predsjednik BKZ i BDZ u Bijelom Polju zahvalio se prisutnima koji su došli i da pogledaju tri stoljeća krvave historije bošnjačkog naroda:
- "Želim vam se zahvaliti na izdvojeno vrijeme i želim da znate da ovo historijski pšrojekat za sadašnju i buduće generacije našeg naroda. Također se želim zahvaliti autoru filma Avdi Huseinoviću, BANA produkciji, kao svim Bošnjacima - potomcima žrtava genocida koji su okupljeni u Bošnjačko-amertičkoj nacionalnoj asocijaciji iz New Yorka koji su skupa sa Huseinovićem više od tri godine radili na ovom projektu, kao i svi koji su na bilo koji drugi način učestvovali u ovom projektu. Naš narod jeste razvio bajrak pomirenja. Mi se mirimo na bazi istine i ovaj projekat je važan u tom smislu, da se čuje, govori i pamti. Narod koji ne zaboravi istinu ima budućnost", istakao je Hodžić.Autor filma Avdo Huseinović u kratkom obraćanju je naglasio:
- "Želim da se zahvalim svima vama što ste došl da pogledate ovo kapitalno historijsko djelo Bošnjaka. Također se posebno želim zahvaliti Semiru Hodžiću koji je dao doprinos ovom projektu tokom njegove duge realizacije. Projekat je trajao preko tri godine. Istina dugo, ali smo se potrudili da prikažemo istinu o genocidu nad Bošnjacima ali isključivo na bazi činjenica i relavantnih dokaza. Posebno se želim zahvaliti organizaciji BANA koja je dala veliki svoj doprinos. Da vam kažem da uživate u projekciji ne mogu, jer je pun potresnih scena, ali vas pozivamo da budete sabur. Ujedno, vidjećete ovaj period od 2sata i 20 minuta proteći će veoma brzo zbog dinamike filma", rekao je poznati sarajevski scenarista u publicista Huseinović.Dirljivim govorom prisutnima se obratio i Nihad Aličković, predsjednik Pokerta Anti Dajton grup sa sjedištem u Sarajevu.

Nakon što je održana projekcija filma, prisutnima se obratio sandžački muftija hfz. Abdurrahman Kujević:

- "Svjedoci ste nakon filma koji smo pogledali suvišno je bilo šta govoriti. Vidimo kroz šta je sve naš narod prolazio, doživio, preživio… Ovaj film nam govori, da bi jedan narod opstao najvažnije su institucije koje će znati da ih zaštiti. I hvala Bogu ovo je produkt rada istaknutih Bošnjaka i naših institucija iz dijaspore, koje su se uzdigle daleko od vatana. Sada kada smo pogledali kontinuitet genocida nad bošnjačkim narodom, zar ne trebamo biti ljuti na našu elitu, koja je trebali da bude na rubu odbrane našeg naroda. Na vjersku elitu, imame, muftije itd., a posebno na onu političku elitu.
Vjerska elita treba da bude poput rejsa Čauševića, a politička poput nane Fate Orlović koja za sve milione i ovodunjalučke interese nije htjela da izda svog muža, svoju familiju i svoj narod… na nju trebamo svi da se ugledamo kako jedna čestita Bošnjakinja godinama se bori za svoj toprak." – rekao je između ostaloga muftija Kujević i proučio dovu za sve šehide.

Sutra večer projekcija dokumentarnog filma "Bošnjaci - genocid u kontinuitetu" bit će u Pljevljima.