Hrvatska: Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, koji je sudjelovao u mimohodu, istaknuo je kako se mimohodom Split solidarizira sa žrtvama Srebrenice
SPLIĆANI "MIMOHODOM ZA ŽRTVE SREBRENICE" OBILJEŽILI JE 21. GODIŠNJICU GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA
Autor: Hina
Objavljeno: 11. Jul 2016. 02:07:06
Jednosatnim mimohodom središtem Spita i Rivom u nedjelju u predvečernjim satima nekoliko stotina Splićana obilježilo je 21. godišnjicu genocida u Srebrenici.U povodu 21. godišnjice stradanja Srebrenice večeras je u splitskoj Villi Dalmacija, pod pokroviteljsvom predsjednice olinde Grabar Kitarović, upriličen i koncert pod nazivom "Klape Srebrenici i Vukovaru".

Sudionici mimohoda nosili su višemetraski transparent sa natpisom "Mimohod 8372", po broju evidentiranih žrtava stradalih u Srebrenici prije 21 godinu, te zastave Republike Hrvatske i Bosne i Harcegovine.

Mimohod za Srebrenicu u Splitu tradicionalno četvrtu godinu zaredom organizra koordinacija bošnjačkih organizacija u Splitu i udruga Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Splitsko-dalmatinske županije, a predsjednik te uruge Kadro Kulašin obraćajući se prisutnima istaknuo je kako treba uložiti napor da se stradanja kao u Srebrenici više nigdje i nikada ne ponove.

"Ovim mimohodom šaljemo poruku mira, suživota i svjetla, a ujedno širimo istinu o zločinu i genocidu koji je počinjen u Srebrenici", poručio je Kulašin.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, koji je sudjelovao u mimohodu, istaknuo je kako se mimohodom Split solidarizira sa žrtvama Srebrenice.Zamjenik župana splitsko-dalmatinskog Luka Brčić, sudjelujući u mimohodu kao izaslanik župana Zlatka Ževrnje, istaknuo je kako su Hrvati i Bošnjaci prošli slična stradanja u Domovinskom ratu te jedni za druge moraju imati razumijevanja.

Obraćajući se prisutnima a koncertu "Klape Srebrenici i Vukovaru", Kadro Kulaši je istaknuo kako su Srebrenica i Vukovar "simboli stradanja naroda u BiH i Hrvatskoj."

"Mi Bošnjaci branitelji Hrvatsku i BiH doživljavamo kao dvije polovine jednog srca. Kad govorimo o Srebrenici, mislimo i na Vukovar. Kad palimo svijeće za Vukovar, u srcu je i Srebrenica. Naša obaveza je braniti istinu o Srebrenici, Vukovaru i Domovinskom ratu", rekao je Kulašin.

Naglasio je kako se u julu 1995. godine dogodio "vrh spirale zla koja je započela provedbom velikosrpskog projekta".

"Pred očima svijeta srpska je vojska pod zapovjedništvom Ratka Mladića izvršila divljački zločin i genocid nad gotovo devet hiljada ljudi. Ubijeni su samo zato jer su bili Bošnjaci (muslimani), a svaka 14. žrtva bila je mlađa od 14 godina", rekao je Kulašin, javlja Hina.