Islamska zajednica Bošnjaka Washington u Seattle-u
SETTALE: LEJLETU-L-KADR, NOĆ DOVA, IBADETA, SEVAPA...
Autor: Fahra Kurdija
Objavljeno: 02. Jul 2016. 19:07:26
Lejletu-l-kadr, dvadeset sedmu noć mjeseca ramazan i šerifa svečano i u ibadetu obilježili su Bošnjaci Islamske zajednice Bošnjaka Washington u Seattle-u.

Topao i sunčan dan, najavljivao je divnu toplu noć. Noć odabranu i vrijedniju od hiljadu drugih. Noć u kojoj je počela objava naše najsvetije knjige, Kur’ana časnog. Noć kada se višestruko nagrađuju sevapi, ibadeti i primaju dove.

Pripremile su danas naše vrijedne Bošnjakinje puno bosanske zahire za zajednički iftar u našem Bošnjačkom centru gdje je ogroman broj džematlija uživao u zajedništvu i posljednjem zajedničkom iftaru za ovu godinu. Zajednički iftari su nešto što se ne može riječima opisati kao i atmosfera i radost postača. Večeras se u mnogima osjetila žal za odlaskom mjeseca ramazana, a oni najemotivniji nisu mogli suzdržati suze. Nije ni čudo ako znamo koliko nas mubarek ramazana duhovno ojača i koje blagodati samo u njemu imamo pored lijepog druženja, jer Allahova milost je najljepša i najvidljivija u ramazanu.

U džematu ICBW, ova odabrana noć je ispunjena sa mnogo aktivnosti a džamija je bila ispunjena do posljednjeg mjesta. Od učenja Kur’ana, mevluda, recitala, ilahija, teravije i donatorske akcije, do ibadeta i nafila namaza sve do zajedničkog sehura i sabah namaza.

U toku programa džematlije je poselamio mladi softa Nazif ef., koji je iznio svoja zapažanja o našem džematu i zahvalio se domaćinima na gostoprimstvu koji su mu omogućili kako sam kaže da se osjeća bolje nego kod svoje kuće.

U dijelu noći između teravije i noćnog namaza prostorom ove lijepe džamije vladala je opuštena atmosfera uz poučno predavanje Begzudina ef. Jusića koji je govorio o ovoj odabranoj noći i aktivnostima IZ tokom godine.

Imala je naša zajednica u međuvremenu i musafira, predavača, gostovanja u druge zajednice i džemate, omladinskih takmičenja i druženja. Aktivne grupe džemata zahvaljujući efendiji i profesorici Elmi Jusić su Udruženje žena “Nur”, Kurs islama, Ženski hor “Zem”. Dok duplom crtom podvlačimo rad sa djecom i mektebskom omladinom koja su budućnost ove divne zajednice a dosadašnji rezultati rada sa njima već su jako vidljivi što pokazuju njihove nagrade kojima su ukrasili ovaj džemat ICBW.Kandilji sa munare bošnjačke džamije, koju su uredili naši dobri džematlije i džematlijke koje Allahova nagrada sigurno neće zaobići, obasjavali su okolinu Seattlea u kojem je smještena, sabahski ezan te sunce koje se iskradalo iz noćne tmine najavljivali su završetak ovogodišnje najodabranije noći. Sada u susret idemo nastupajućem ramazanskom bajramu.