CHRISTIANE AMANPOUR: MAJKE SREBRENICE SU 20 GODINA RADILE DA ZLOČINCI BUDU KAŽNJENI
Autor: Fena
Objavljeno: 29. Mar 2016. 13:03:25


Iako je put do pravde bio dug, smatram da je ova presuda, kojom je prvi put jedan politički vođa osuđen za genocid, za sva dešavanja u ratu u BiH, od izuzetnog značaja.

Ovo pokazuje da je Tužilaštvo Haškog tribunala, tokom dugotrajnog suđenja za ratne zločine, napravilo detaljan uvid u sve dokaze koje su imali na raspolaganju, izjavila je u intervjuu za današnju Dnevni avaz, komentirajući nedavnu presudu Radovanu Karadžiću, svjetski poznata novinarka i glavna zvijezda CNN-a Christiane Amanpour.

Ona naglašava da je Karadžić pred Haškim tribunalom osuđen i za zločine protiv čovječnosti, kao i za druge ratne zločine, te da sve o skupa ima veliku težinu.

- Presudom je potvrđeno da se luk historije sigurnim koracima savija prema pravdi, koja je, uprkos svemu, dostižna. Bez obzirana na kompleksnost i trajanje određenog procesa, zločinci kad-tad budu izvedeni pred lice pravde - govori Amanpur.

Novinarka CNN-a pri tome se osvrnula i na druge zločine koji se u ovom trenutku dešavaju u svijetu.

- Danas svjedočimo masovnim ubijanjima u drugim zemljama, poput Sirije, gdje se takvi zločini svakodnevno dešavaju, a za koje će neko morati odgovarati - smatra Amanpur.

Iako su mnogi doživotnu kaznu za nekadašnjeg lidera bosanskih Srba pozdravljali kao jedinu moguću i pravednu, Karadžić je, uprkos takvim predviđanjima, osuđen na 40 godina robije.

O tome jesu li porodice žrtava ovakvim ishodom zadovoljne i je li prvostepenom odlukom Haški tribunal bio suviše blag, uzimajući u obzir „olakšavajuće okolnosti", Amanpur navodi da se nada da je presuda utjeha porodicama.

- Nadam se da je barem dijelom za porodice žrtava pravda zadovoljena. Pri tome mislim posebno na majke Srebrenice, koje su proteklih 20 godina neumorno radile kako bi zločinci bili kažnjeni - govori Amanpur.