U Plavu, u državnom mraku, obilježena 103. godišnjica genocida nad Bošnjacima i Albancima u plavsko-gusinjskom kraju (VIDEO)
SJEĆATI SE ŽRTAVA GENOCIDA, ALI I OKRENUTI SE BUDUĆNOSTI I STVARATI POZITIVAN AMBIJENT ZA ŽIVLJENJE
Autor: Mesihat.org
Objavljeno: 08. Mar 2016. 15:03:48

Državni mrak u Domu kulture u Plavu
Povodom sjećanja na zločin genocida nad Bošnjacima i Albancima Plava i Gusinja 1912/13. i 1919. godine, Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ) u saradnji sa Muftijstvom sandžačkim i Odborom za obilježavanje genocida nad Bošnjacima i Albancima Plava i Gusinja iz New Yorka, u nedjelju, 6.marta 2016. u Domu kulture u Plavu organizirizirali su Javnu tribinu pod motom: "NEMA PRISLE NA VJERU".

Izlagači na tribini su bili:
- Prof. dr. Admir Muratović koju je govorio na temu: "Ideološka osnova genocida nad Bošnjacima i Albancima Plava i Gusinja", te
- Sead ef. Jasavić, prof.: "Nema prisile na vjeru".


Učesnici tribine: "Nema prisile u vjeru"


U povodu obilježavanja 103. godišnjice genocida nad Bošnjacima i Albancima u plavsko-gusinjskom kraju. tribini su prisustvovali muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević, Ruždija Musić, predstavnik Zavičajnog društva Plavlja i Gusinjana u BiH sa sjedištem u Sarajevu, član Odbora IZ „Plav-Gusinje“ iz New Yorka, te brojni gosti.

Usljed tehničkih problema u Domu kulture u Plavu, osvjetljenje je bilo putem agregata koje tijekom tribine bilo je bilo slabe jačine, pa se domaćin izvinio svim prisutnima. Dr. Admir Muratović u obraćanju je istakao da se nemaju potrebe izvinjavati i da Bošnjaci više nikada nikome neće izvinjavati. Dr. Muratović u nastavku je govorio o uzrocima genocida i odnosu dravnih vlasti kroz vrijeme prema žrtvama i zataškavanju zločina genocida.


Dramska sekcija "Sultanija": Demo Marković ostavio nasljednike koji neće izdati i prodati vjeru za večeru


Dramska omladinska sekcija “Sultanija” dočarali su prisutnima kako je 5.marta 1913. bilo pod okupacijom crnogorske vojske, te prozivka i strijeljanje dvanaest plavskih prvaka, dok su članovi hora “Sultanija” izveli ilahije o šehidima…

Profesor Sead Jasavić istakao da u vjeri nema prisile, da je u islamu jedan uvijek bilo jedan, za razliku od nekih drugih religija. On je u svom obraćanju posebno naglasio da se žrtvama mora izgraditi spomen obilježje, da buduće generacije znaju, pamte i nikada ne zaborave.

Prisutnima se obratio i v.d. muftija sandžački hfz. Abdurahman ef. Kujević koji je poručio da se trebamo sjećati genocida koji su nad našim narodom izvršeni ali se treba okrenuti i budućnosti i početi sa stvaranjem pozitivnog ambijenta za razvoj i prosperitet bošnjačkog naroda.

Ruždija Musić je govorio o naučno-istraživačkom projektu o utvrđivanju činjenica o genocidu, istraživanje je u toku...Istaknutim pojedincima za doprinos u očuvanju kulturne baštine i historijskog nasljedstva organizator je uručio priznanja.

Tribina koja je održana u Plavu je dobar iskorak ka građenju bolje budućnosti. Bošnjaci u Sandžaku neće zaboraviti genocide ali isto tako sa vjerom u bolje sutra i progresivnim radom stvorit će svojoj djeci bolju budućnost, poruka je sa održanog skupa.

Preporučujemo vam da obavezno pogledate i podijelite video.