Apel za zaštitu napadnutog direktora Instututa za istraživanje genocida Kanada
BRUTALNE PRIJETNJE ŽIVOTU DR. EMIRA RAMIĆA
Autor: Dr. sc. Ibrahim Kajan
Objavljeno: 27. Jan 2016. 13:01:18

KAJAN: Strepeći za život dr. Emira Ramića, upućujem snažan apel za njegovu zaštitu i otklanjanje prijetnji koje se kontinuirano plasiraju narušavajući mu zdravlje, s očitom najavom eskalacije radikalnijih oblika nasilja prema njegovoj osobi


Obaviješten sam od Upravog odbora Institura za istraživanje genocida - Kanada (Institut For Research of Genocide Canada), o prije nekoliko mjeseci započetim, kontinuiranim verbalnim uznemiravanjima, napadima i šikaniranjima direktora Instita dr. Emira Ramića, profesora na Univerzitetu u Hamiltonu. Brutalne prijetnje fizičkom integritetu i životu dr. Ramića, gotovo svakodnevno dolaze s Facebook profila „Srbska garda“, putem maila i telefona.

Institut je pod rukovodstvom dr. Ramića u svom radu polučio značajne rezultate na sabiranju i sistematizaciji podataka o ratnim zločinima i genocidnim zatiranjem bošnjačkog i hrvatskog stanovništva, posebno u Prijedoru, u kojem je rođen i gdje je i sam doživio najveće patnje u vrijeme ratne agresije na BiH. Dr. Ramić je i sam svjedokom najvećih ljudskih zvjerstava, koje su provodili ljudi čija je imena zapamtio.

Službeni dopis o tim prijetnjama, intervencijom sarajevskog Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, potpisan imenom direktora dr. Rasima Muratovića, upućen je 23. novembra 2015. direktoru Državne agencije za istrage i zaštitu, gospodinu Perici Staniću, koji ga je zaprimio i proslijedio entitetskoj policiji Republike srpske. Nisu nam oznati nikakvi rezultati istrage u smislu prezentiranog dopisa dr. Muratovića.

Strepeći za život dr. Emira Ramića, upućujem snažan apel za njegovu zaštitu i otklanjanje prijetnji koje se kontinuirano plasiraju narušavajući mu zdravlje, s očitom najavom eskalacije radikalnijih oblika nasilja prema njegovoj osobi, piše u apelu koji je potspisao književnik Ibrahim Kajan.