Obilježen Dan žalosti u središnjem dijelu Hrvatske
MI BOŠNJACI SMO GARANCIJA DA SE VIŠE GENOCID NE PONOVI
Autor: B.net
Objavljeno: 13. Jul 2015. 20:07:30


U subotu, 11.07.u Općini Cetingrad, u organizaciji "Vijeća omladine IZ Hrvatske, džemat Maljevac" obilježena je dvadeseta godišnjica srebrenićke tragedije.

Mimohodom kroz Maljevac noseći transparent "Maljevac uz Srebrenicu" i "Da se ne zaboravi genocid", su stigli pred prostorije mesdžida Maljevac gdje se nakon učenja Fatihe obratio glavni imam Medžlisa IZ Karlovac Admir ef. Muhić i zamjenik načelnika općine Cetingrad, Ferid Krak.

Govoreći o Srebrenici, obojica su istakli važnost borbe protiv zaborava a to činimo onda kad se prisjećamo svih nevino ubijenih Bošnjaka u proteklom ratu. Od Prijedora koji je kolijevka genocida i danas kad se prisjećamo genocida u Srebrenici.

Nakon toga upriličen je zajednički iftar koji su za ovu priliku pripremili džematlija iz Maljavca Irfan i Saida Nuhanović.

Ferid Krak: "Neka nas drugi ne uče kako se žaluje. Neka nam ne dijele lekcije o čistoći oni koji se nečisti. Neka nam ne govore o kulturi oni koji su nekulturni. Mi smo ponosan narod, samosvjestan, dostojanstven i neukaljanog obraza. 136 tabuta ne smije biti u drugom planu već ispred nas." - poručio je zamjenik načelnika općine Cetingrad.

Islamska zajednica sa svojom infrastrukturom u središnjem dijelu Republike Hrvatske na dostojanstven način je obilježila 11. juli Dan žalosti i sjećanja na ubijena 8372 Bošnjaka u Srebrenici. U sva tri džemata Medžlisa IZ Karlovac održane su hutbe na temu genocida u Srebrenici. U sva tri džemata postavljeni su transparenti protiv zaborava genocida. Date su izjave za tv4rijeke i Radio Karlovac gdje se i šira javnost upoznala s ovim aktivnostima. U Maljevcu je održan miran mimohod od mosta na rijeci Glini do mesdžida noseći transparent. Pred iftar kojeg je organizirao džematlija i vrli Bošnjak Irfan Nuhanović održan je sat sjećanja na 8372 Bošnjaka pred oko sto (100) Bošnjaka te su proučene Fatihe i dove za mučki ubijene šehide. Obratio Ferid Krak, zamjenik načelnika Općine Cetingrad: "Neka nas drugi ne uče kako se žaluje. Neka nam ne daju lekcije o čistoći oni koji su nečisti. Neka nam ne govore o kulturi oni koji su nekulturni. Mi Bošnjaci smo ponosan narod, samosvjestan, dostojanstven i neukaljanog obraza. 136 tabuta ne smije biti u drugom planu već ispred nas. Mi garantiramo da se više genocid ponoviti neće. Svima koji upiru prst u Bošnjake poručujemo: "Sklonite prijetnju ili ćemo vam prst slomiti." Nećemo dozvoliti nikome da nam više prijeti niti nas niko više ne smije dirati, jer spremni smo se braniti. To svi moraju danas znati."
Glavni imam Admir ef. Muhić: "Ostanimo uspravni jer mi nismo činili genocid. Mi nismo isti. Mi nismo genocidan narod. Pred iftar upućujemo dovu Svevišnjem Allahu dž.š.: "Spasi nas izdaje. Spasi nas poniženja. Spasi nas neznanja. Učvrsti nas u vjeri. Osnaži nas u istini, pravdi i miru. Ne dozvoli da zaboravimo Srebrenicu i genocid nad Bošnjacima."
Transparenti će ostati istaknuti da podsjećaju sve ljude da se genocid nad Bošnjacima ne zaboravi, a Islamska zajednica će činiti sve da se istina čuje jer je Islamska zajednica najveća i stogodišnja naša čuvarica Bošnjaka u domovini i dijaspori.