SVJETSKI MEDIJI O SREBRENICI: GENOCID KOJI JE UN NIJE SPRIJEČIO I ŠEŠELJEVI RADIKALI VELIČALI RATNE ZLOČINCE
Autor: NAP
Objavljeno: 11. Jul 2015. 09:07:07


Centralni događaj, moglo bi se reći u svijetu, danas je obilježavanje 20 godina od genocida u Srebrenici, a naslovnice svjetskih medija u mnogome se trude da prate današnji događaj u Memorijalnom centru u Potočarima, prenosi novinska agencija Patria.

Američki mediji, umnogome pominju i dolazak Billa Clintona, koji će se zajedno sa Madeline Albright, te pojedinim američkim zvaničnicima naći svoje mjesto u ''najtužnijem mjestu u Evropi''.

I Yahoo piše da se danas u Srebrenici očekuje preko 50.000 ljudi, koji će ispratiti 136 tabuta sa posmrtnim ostacima novoidentifikovanih žrtava genocida 1995. godine.

''Ujedinjene nacije nisu uradile ništa da spriječe pokolj u Srebrenici, a holandski vojnici su mogli samo gledati kako srpski vojnici odvajaju mušakrce od žena, kako bi ih kasnije smaknuli i pokopali u šumi'', navodi američki portal i drugi najpopularniji pretraživač.

NewsMax, PewSearch i slični portali navode kako je rezolucija o Srebrenici oborena u Vijeću sigurnosti UN-a, vetom Rusije, koja je na taj način ponovo uvrijedila žrtve genocida, kao i porodice preživjelih.

Business Insider se osvrnuo i na dolazak Aleksandra Vučića, a u tekstu kažu da ''Srbiju, koja je podržala bosanske Srbe prije i poslije rata, koji je odnio 100.000 života, predstavljat će Aleksandar Vučić, bivši ultranacionalista, sada proevropljanin''.

Business Insider je naveo da je jedan srbijanski predstavnik već priznao da je u Srebrenici počinjen genocid, i to Boris Tadić 2005. godine na desetu godišnjicu obilježavanja. Na koncu teksta, BI navodi da i dvije decenije nakon, ''Bosna je i dalje zamrznuta etničkim podjelama koje su hranila rat''.

Osvrnuli su se i na veto Rusije, za koji su kazali da su ga predsjednik Srbije Tomislav Nikoić i lider bosanskih srba Milorad Dodik dočekali s oduševljenjem, javlja N1.U centru Beograda Šešeljevi radikali veličali Mladića i pjevali četničke pjesme

U centru Beograda u petak navečer, simbolično u 23 sata i 7minuta, odana je počast srebreničkim žrtvama paljenjem svijeća pored listića s ispisanim brojevima stradalih, pri čemu je kordon policije razdvajao sudionike i pristalice akcije #sedamhiljada od pripadnika ekstremističkih grupa i članova Srpske radikalne stranke, prenosi novinska agencija Patria.

Performans #sedamhiljada trebao je biti održan 11. jula ispred Skupštine Srbije, ali je srbijansko ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo sve skupove u Beogradu na 20. godišnjicu zločina u Srebrenici, uz objašnjenje da bi sigurnost učesnika bila ugrožena jer je za isti dan prijavljeno pet skupova.

Sinoćnji skup održan je sat prije službenog početka zabrane, a policija je postavila kordon na platou ispred Predsjedništva Srbije i Skupštine grada.

Policija je spriječila da desetine okupljenih desničara i ekstremista, te pristalica Srpske radikalne stranke, među kojima je bio i vođa radikala i haški optuženik Vojislav Šešelj, priđu građanima i pripadnicima nevladinih udruženja koji su palili svijeće.

Ekstremisti su, uzvikujući imena haških optuženika Ratka Mladića i Radovana Karadžića, pjevali četničke pjesme, a nekoliko ih je i uhapšeno, no ozbiljniji incidenti su izbjegnuti.