20. godina genocida nad Bošnjacima u Srebrenici
PAVLOVIĆ: ODLAZAK FILIPA VUJANOVIĆA U POTOČARE JE UVREDA ZA NEVINE SREBRENIČKE ŽRTVE
Autor: B.net
Objavljeno: 11. Jul 2015. 06:07:23
Filip Vujanović je, kao tadašnji ministar policije, obezbjedio nedostajuću naftu, kako bi tenkovi generala Ratka Mladića u julu 1995. mogli da zauzmu Srebrenicu. Bio je to početak tragedije tzv. zaštićene zone UN, koja će se završiti pokoljem hiljada bespomoćnih civila.

Vrhunsko je licemjerje da taj isti Filip Vujanović sada predvodi takozvanu „državnu delegaciju Crne Gore“, koja će u Potočarima prisustvovati obilježavanju 20-godišnjice tog bezumnog zločina.

Tobožnji predsjednik Filip Vujanović, osim što nema izborni legitimitet, akter je ratnih dešavanja koja su dovela do pada Srebrenice i do zločina koji će potom uslijediti. Zato Filip Vujanović ne može da predstavlja Crnu Goru u Potočarima. Makar ne može predstavljati nas koji smo i tada, baš kao i prije i poslije te 1995, bili protiv ratnog bezumlja, bratoubilaštva i raspirivanja podjela. Bili smo i tada protiv bezumlja i bratoubilaštva koje su ovaj režim i njegov ministar Filip Vujanović i te 1995, a i prije i poslije nje, zdušno podržavali.

Vjerujem da ne treba pojašnjavati kolika je sramota biti u tzv „delegaciji“ koja ide na komemoraciju u Potočare, a koju predvodi osoba koja je aktivno pomagala da se ti zločini dogode. To što Filip Vujanović odlazi u Potočare sa dva svjedoka - dva čelnika Bošnjačke stranke - to mu sigurno neće pomoći da bilo koga tamo u Srebrenici uvjeri u svoju nevinost i u iskrenost svoga saučešća.

Odlazak Filipa Vujanovića u Potočare je uvreda za te nevine žrtve, a to što je Vujanović na čelu tzv. državne delegacije predstavlja uvredu za čitavu Crnu Goru, piše u saopćenju koje je potpisao Koča Pavlović, potpredsjednik PZP.