MERKEL POSJETILA MEMORIJALNU GALERIJU SREBRENICA 11/07/95
Autor: Facetv.ba
Objavljeno: 10. Jul 2015. 06:07:20


Nakon sastanka s političkim zvaničnicima, njemačka kancelarka Angela Merkel, koja boravi u jednodnevnu posjetu BiH, je s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem obišla Memorijalnu galeriju Srebrenica 11/07/95 u Sarajevu. Merkel je tražila da joj neko opiše kakvo je to zlo koje čovjek može napraviti čovjeku.

Preživjeli Srebreničanin Hasan Nuhanović kancelarki Merkel ispričao je u kratkim crtama šta se dogodilo prije 20 godina u Srebrenici, prezentirao i analizirao izložene fotografije na kojima je izložena patnja, tuga, bol, ranjavanje Srebreničana.

"Ja sam preživio te događaje, moja porodica bila je tamo. Ispričao sam ukratko šta se dešavalo, ali sam na kraju tražio, ne samo u svoje ime nego i uime drugih preživjelih građana BiH i regiona da nam pomogne sada, 20 godina nakon tog događaja, da naša djeca ne dožive nešto slično", kazao je Nuhanović.

Načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković je kazao da zbog već ranije dogovorenih obaveza, kancelarka Merkel nije mogla doći 11. jula u Srebrenicu, ali je zato iskoristila priliku da dođe danas i sastane se s njima u Galeriji.

"Merkel je izrazila suosjećanje sa svim što se dešavalo u Srebrenici, a kroz izložene fotografije, Hasan Nuhanović je pokušao da joj u kratkim crtama približi priču Srebrenice", kazao je Duraković za Fenu.

Nakon obilaska galerije, Merkel se sastala s Majkama Srebrenice i s njima razgovarala iza zatvorenih vrata.

Građani, prolaznici, turisti su s oduševljenjem pozdravili njemačku kancelarku po izlasku iz Galerije, a Merkel se rukovala s njima i malo porazgovarala, prenosi FTV.